„Преди войната казваха, че е абсурдно Русия да нападне Украйна и Русия нападна Украйна. Всички казваха, че е абсурдно Русия да взриви Каховка и какво стана – язовирът беше взривен“, това коментира в „120 минути“ по bTV бившият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов. Той добави, че четири от блоковете на АЕЦ „Запорожие“ работят с гориво на „Уестингхаус“, а другите два – с „Росатом“.

Депутатите разрешиха България да продаде на Украйна оборудването на АЕЦ „Белене“

„Пет блока в момента са студени. Шестият се опитаха да вържат с Крим, но Украйна не им позволи. Независимо че са спрени, има опасност от радиоактивно замърсяване. Най-опасното е спирането на енергията, която задвижва главните циркулационни помпи, които охлаждат реакторите“, добави Николов.

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Престорено и/или прекомерно гостоприемство

Според него втората опасност е сухото съхранение на ядрено гориво. При пожар това може да увреди касетите и да доведе до радиоактивна опасност, коментира той.

Валентин Николов. Снимка: Дарик радио, архив

„Ако влезете без каска в машинна зала, това се счита за опасен рецидив. Камо ли да струпаш военни. Руснаци използват площадката за изстрелване на ракети, защото разчитат, че Украйна не може да отвърне“.

Визитата на Зеленски в България: Какво се случи на срещите? (обобщение)

По отношение на оборудването на АЕЦ “Белене”, той каза: „Единственият шанс да заработи украинската АЕЦ в Хмелник е България. Реакторите са съвместими. Единият блок е готов на около 80%. До три години могат да приведат оборудването в годност“. Според него реакторите са в отлично състояние.

„Продажбата на оборудването не е краят на българската атомна енергетика. 2013 година, когато се възложи оценка, беше изчислено, че тогава АЕЦ „Белене“ ще струва 10,5 млрд. евро. Тя не може да бъде построена, защото елементите трябва да се построят от Русия. България трябва да поиска гаранции за тежките ядрени процеси. Тези гаранции се дават от производителите. Ние не можем да получим тези гаранции“, обясни той.

Денков: Вместо да унищожаваме стари боеприпаси, можем да ги дадем на Украйна

„Украйна е притисната от българското правителство, тъй като трябва да купи цялото оборудване. Украйна няма пари, но може да ползва европейски или американски фондове. Аз съм сигурен, че ако ползва американски, САЩ ще се позоват на бъдещето споразумение и това ще е шанс да започнем седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, допълни Валентин Николов.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм