Народното събрание възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с Украйна за продажба на наличното оборудване на АЕЦ „Белене“. В решението е записано, че продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от България, а именно 601 милиона евро.

Според вносителите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС няма възможност проектът за АЕЦ „Белене“ някога да се реализира и страната трябва да използва единствения си шанс да продаде наличното оборудване. 

Депутатите одобриха по-бързото заменяне на старите боеприпаси и оръжия с нови

От БСП и "Възраждане" се обявиха против решението с мотива, че не са направени анализи, които да посочат най-изгодният за страната вариант, а записаната в решението минимална цена е изключително неизгодна.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че оборудването ще бъде продадено на занижена цена от преди 10-15 години. Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че не трябва да се пропускат възможностите за продажба.

Делян Добрев обвини ПП-ДБ в плагиатство за АЕЦ “Белене“

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че подобен руски проект няма как да получи финансиране и реализация в Европа с оглед на санкциите и военните действия. Той допълни, че България няма цяло оборудване за ядрена централа, а едва 6% от неободимото

От "Има такъв народ" подкрепиха решението за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене", но поискаха парите да бъдат използвани целево за развитие на ядрената енергетиката и да не могат да бъдат разпределяни за друго от финансовия министър Асен Василев. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм