Хиляди деца, ученици, родители, преподаватели, дейци на изкуството и културата, граждани и гости на Хасково се включиха във вече традиционното празнично шествие по повод 24 май.То премина през централната градска част до комплекс „Спартак“, където  с най-високите отличия „Ученик на годината“ бяха наградени носителите на титлите.

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев поздрави всички по повод празника и пожела: „Бъдете горди с българските първоучители и работете с достойнство и вяра за Хасково!“

Той удостои с приза „Ученик на годината в областта на спорта“ Стефания Захариева от Спортно училище „Стефан Караджа“. „Ученик на годината в хуманитарна област“ заслужиха Йоана Аврамова от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Мартин Найденов от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

„Ученик на годината в природоматематическите науки“ са Стела Бинева и Цветомир Стайков от ПМГ„Акад. Боян Петканчин“, а най-добрият ученик в областта „Професионално образование“ е Даниел Маджаров от ПГДС „Цар Иван Асен Втори“.

Празникът на българската писменост и просвета в Хасково продължи с концерт на децата от музикалните школи и училища в Хасково: Клуб „Мажоретки“ от ОУ „Любен Каравелов“ с ръководител Антония Иванова, Вокална група „Щурче“ от ДГ № 11 с ръководител Диляна Гъркова, Михаил Евтимов от СУ„Стефан Караджа“, Група „Танцово изкуство“ с ръководител Милена Налбантова, Танцов състав „Гайтанче“ с ръководител Мишо Кадиев от ОУ„Св. Кл. Охридски“, Вокална група „Заедно в изкуствата и спорта“ от ОУ „Шандор Петьофи“ с ръководител Мариана Димитрова, Вокална група към ОУ “Васил Левски“, с. Книжовник с ръководител Михаил Паскалев, Танцова група с ръководител Диана Делчева, Шукран Сабриева и Величка Михайлова от ОУ „Никола Вапцаров“ с ръководител Стилияна Ангелова, Вокална група от ФСГ„Атанас Буров“ с ръководител Даниел Ленков.