Изборният ден приключи и според първите резултатите от екзитполовете на три социологически агенции в София новият кмет ще се казва Васил Терзиев - кандидатът на ПП-ДБ и “Спаси София”. Паралелното преброяване обаче стопява разликата между Терзиев и кандидата на БСП - Ваня Григорова. 

Социологическите агенции „Галъп”, „Тренд" и "Алфа Рисърч" представиха първи резултати от паралелно преброяване на гласовете от балотажа на местния вот, направено по поръчка на NOVA и БНТ. 

При 100% процента извадка от паралелното преброяване на "Тренд" Васил Терзиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") печели 49% от гласовете в София, Ваня Григорова – 46,8%, показват данните на Изследователски център "Тренд", представени в ефира на NOVA.

Според данните от 100% паралелно преброяване в София на "Алфа Рисърч", представени по БНТ, кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), е събрал 48,6% от подкрепата на софиянци в кметската надпревара днес. За кандидата на местната коалиция "БСП за България" Ваня Григорова своите гласове на дали 46,8%.

С "Не подкрепям никого" са гласували 4,6% от избирателите днес.

Според "Галъп" в София за Васил Терзиев са дали вота си 48,6%, а за Ваня Григорова - 46,8%. "Не гласувам за никого" са избрали 4,6 на сто. Това сочат данните на агенцията при 100% изпълнение на извадката.

За Ваня Григорова - кандидатът на местната коалиция „БСП за България“, са гласували 46,2% от гласоподавателите. „Не подкрепям никого“ са избрали 5% от гласувалите днес.

Двамата кандидати, които влязоха в битка за кметското място в София - Васил Терзиев и Ваня Григорова - упражниха правото си на глас още в ранните часове на деня. Терзиев коментира, че надеждата му е хората да разберат, че силата е в тях. Григорова призова избирателите да отидат до урните и уточни, че е гласувала за град без корпоративни зависимости. 

Много от манипулациите отказват хората да гласуват, заяви Васил Терзиев. По думите му всеки, който е имал доверие в машинното гласуване, не го е загубил, а самият той също е гласувал чрез машина.

От хората зависи управлението през следващите 4 години, коментира Ваня Григорова. Тя уточни, че е гласувала за град, свободен от корпоративни зависимости, в който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е, без да се притеснява. 

И двамата кандидати за кметския пост призоваха жителите на столицата да излязат и да гласуват, без значение дали с машина, или на хартия.

Припомняме, че на първия тур на местните избори за Терзиев гласуваха 119 121 души, с което той събра 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяха решили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 процента.

На втория тур на местните избори гласувахме по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната бяха около 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа. 

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите можеха да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм