"Ммда… хайде да го напрегнем още малко - не само в София и Варна…

Не е приятно да губиш, а толкова се постараха миналата седмица с активното мероприятие с ДАНС!

Давайте Велико Търново, Пловдив, Благоевград, Варна, Разград и Пазарджик!"

Това написа Лена Бориславова във Фейсбук, публикувайки снимка на Бойко Борисов. 

Припомняме, че Васил Терзиев е новият кмет на София. Той печели битката за кметския стол срещу Ваня Григорова при 34,1% избирателна активност, сочат първите данни на "Алфа Рисърч", "Тренд" и "Галъп", направени по поръчка на bTV и NOVA.  Васил Терзиев е получил 49,7% подкрепа, а Ваня Григорова - 43,8%. 6,5% са отбелязали "Не подкрепям никого".

Възможно е данните да се променят при паралелното преброяване. 

Данните показват, че в София по-малко избиратели са дали своя вот в сравнение с първия тур. Предпочитан в столицата е машинният вот - 68% са гласували по този начин, а 32% с хартиена бюлетина.

Двамата кандидати, които влязоха в битка за кметското място в София - Васил Терзиев и Ваня Григорова - упражниха правото си на глас още в ранните часове на деня. Терзиев коментира, че надеждата му е хората да разберат, че силата е в тях. Григорова призова избирателите да отидат до урните и уточни, че е гласувала за град без корпоративни зависимости. 

Много от манипулациите отказват хората да гласуват, заяви Васил Терзиев. По думите му всеки, който е имал доверие в машинното гласуване, не го е загубил, а самият той също е гласувал чрез машина.

От хората зависи управлението през следващите 4 години, коментира Ваня Григорова. Тя уточни, че е гласувала за град, свободен от корпоративни зависимости, в който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е, без да се притеснява. 

И двамата кандидати за кметския пост призоваха жителите на столицата да излязат и да гласуват, без значение дали с машина, или на хартия.

Припомняме, че на първия тур на местните избори за Терзиев гласуваха 119 121 души, с което той събра 31.80%  от подкрепата на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80 875 избиратели, или 21.59% от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяха решили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 процента.

На втория тур на местните избори гласувахме по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната бяха около 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа. 

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите можеха да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм