"За мен изборите приключиха миналата неделя, когато хората имаха нужда да изберат действително демократ. Сега избираме от това, което има. Но глас народен, глас Божи". Това каза Бойко Борисов, който гласува в късния следобед. Борисов добави, цитиран от NOVA. "Партията трябваше да има по-висок резултат миналата неделя. Заради ниския ни резултат ние сме в това положение в София".

„Съжалявам, че гласувах за Васил Терзиев. Така му предайте, щом така го е тълкувал“, каза още Борисов, след като упражни правото си глас, пише bTV. Коментарът му дойде след думи на Терзиев по-рано, че Борисов сигурно се е шегувал, като е призовал симпатизантите на партията, на която е лидер, да го подкрепят.

"Тези, които говорят за избирателната активност, каква очакват да бъде тя, след като преди три години направиха така, че партиите да се мразят? Днес ще имаме възможност, когато видя по градовете кой кого е подкрепял в страната, да ви кажа как функционира сглобката", заяви още Бойко Борисов.

Във връзка с машинното гласуване той заяви, че много пъти е давал своя вот по този начин, но днес не го е направил, защото гледал как машините се чупят.

„Ако не се чупеха и не гледах как Денков днес се върти около машината, не исках и аз да изглеждам така смешен. Тогава си взех моливчето, нарисувах си чертичките. Не разчитам на никаква техника“, каза Бойко Борисов.

На втория тур на местните избори ще се гласува по два начина – с хартия и чрез машина. Избирателните секции в страната са около 7250, като в 5900 от тях ще има и машини. Изборният ден започна в 7 часа и ще завърши в 20 часа. При наличие на чакащи пред секциите гласуването може да бъде удължено с 1 час до 21.00 ч.

На балотажа ще се гласува за кметовете на общини, кметства и райони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на местните избори. Този път при гласуването избирателите ще могат да избират как да пуснат своя вот – чрез хартиена или чрез машинна бюлетина.

На места избирателите отново ще имат повече от 1 бюлетина, в зависимост от това колко вида избор има в населеното място, като максималните възможни са 3 – за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район.

При избор на гласуване с хартиена бюлетина, тя се сгъва пред избирателя от членовете на секционната избирателна комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласуването става зад параван, а след това избирателят занася бюлетина до комисията, за да бъде сложен втори печат и да се откъсне отрязъкът с номера ѝ. След това бюлетината се връща на гласоподавателя и той я пуска в урната. Всички хартиени бюлетини се пускат в една обща прозрачна кутия.

При попълването на хартиените бюлетини вотът се отбелязва с Х или V в квадратчето с номера на избрания кандидат, партия или коалиция или в полето „Не подкрепям никого”. Това трябва да се случи задължително със синя химикалка и без да се излиза от квадратчето. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен. В случай че сбърка при попълването, избирателят може да поиска нова бюлетина, но само веднъж.

При гласуване с машина избирателят получава карта, която трябва да постави в слота на устройството. Още на началния екран посочва в кои видове избори иска да участва, като след приключване на тази стъпка не може да промени избора си. След това избирателят попълва машинната бюлетина. След края на гласуването машината разпечатва бюлетините последователно. След звуков сигнал избирателят ги взема, проверява своя избор, сгъва ги, а секционната комисия поставя печат. Машинните бюлетини се пускат в непрозрачна кутия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм