След като приключи изборният ден, е необходимо време, докато бъдат преброени всички бюлетини и ЦИК обяви окончателните резултатите. Тук социологическите агенции се наместват и обявяват резултати веднага след приключване на възможността за даване на вот. Съобщават се резултатите от екзитпол и от паралелно преброяване. Каква обаче е разликата между тях?

Какво е екзитпол?

Екзитпол (от английски exit poll) е допитване до гласоподавателите за техния вот, веднага след като те напуснат избирателните секции. Тези експресни проучвания се правят обикновено от наети от медиите частни социологически агенции, за да бъдат получени ранни индикации за развоя на резултатите в изборния ден.

Една от критиките към практиката на екзитпола е, че междинните резултати от това проучване често биват обявявани преди края на изборния ден, като така евентуално се оказва въздействие върху електората, който още не е стигнал до урните. В някои страни като Великобритания, например, публикуването на резултатите от екзитпола преди приключване на изборния ден се счита за криминално деяние, а в други като Нова Зеландия и Сингапур този вид проучвания на общественото мнение са изцяло забранени.

В България практиката на екзитпола е разрешена и регламентирана от закона.

Какво е паралелно преброяване?

Паралелното преброяване на социологическите агенции е след приключването на изборния ден, пише OFFNews. Анкетьорите изчакват да се оформи протоколът и диктуват резултатите в централата. При паралелното преброяване данните са много по-точни и отклоненията зависят единствено от това как е направена извадката.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм