Овладяни са снощи двата пожара, които избухнаха на територията на област Хасково вчера по обяд.


Съобщението за пожар в сухи треви и иглолистна гора в землището между селата Светослав и Пътниково на община Стамболово е получено в 12:25 часа в PСПБЗН - Хасково.  Изпратени са 12 противопожарни екипа с 50 огнеборци от РДПБЗН-Хасково, един от РДПБЗН-Кърджали, 2 автомобила с 16 служители от РДПБЗН-Хасково. В гасенето се включват над 20 местни жители, стопанисващи горски територии и доброволци, информират от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".


Площта на пожара е около 400 дка и е локализиран. Няма опасност за селища в близост и население. 


На място през нощта дежуриха 5 противопожарни екипа с автомобили, един от които в селото, които ще наблюдават терена и днес, информират от областната управа в Хасково.


Овладян е и пожарът в землището на свиленградското село Дервишка могила, допълват от хасковската областна администрация. 


Сигналът за него е получен в 12:23 ч. в ОЦ при  РДПБЗН-Хасково. На място са изпратени 5 противопожарни екипа с 12 огнеборци от службите в  Свиленград и Любимец. В 21:30 ч. пожарът е ликвидиран, като е успял да унищожи 20 дка гора широколистна гора. Спасени са 10 000 дка гора широколистна и 50000 дка гора иглолистна, информират от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".


За опасно високи температури в област Хасково и днес предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Оранжев код е обявен за региона, а синоптичната прогноза е за температури до 40 градуса. 


Остава в сила и предупреждението на НИМХ за екстремален риск от възникване на горски и полски пожари в област Хасково предвид високите температури.