Празнично шествие изпълни централните улици на Хасково днес за 24 май. Тържеството събра заедно над 1500 деца и ученици от всички училища и детски градини в общината, стотици учители, родители, културни и просветни деятели, студенти и преподаватели, журналисти, читалищни и библиотечни работници и много гости на Хасково.

Кулминацията на празничния 24 май беше официалната церемония по връчване на награди „Ученик на годината“ и „Учител на годината“.

„За мен 24 май е Българският Великден“, каза в словото си кметът на Община Хасково Станислав Дечев. В почитта към учителите ни се корени нашата, българската сила“, заяви още той.

Кметът Дечев връчи най-високите отличия за постижения в областта на спорта, науката, професионалното образование и изкуството на изтъкнати хасковски ученици.

В областта „Спорт“ наградата „Ученик на годината“ спечели Мария Габрова от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Отличието „Ученик на годината“ в областта на изкуството заслужи Косара Атанасова от СУ „Васил Левски“. В хуманитарна област „Ученик на годината“ е Фатме Халибрям от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а в природоматематическа област с наградата  беше удостоен Мартин Недев от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. В областта на професионалното образование „Ученик на годината“ е Арам Дерандонян от ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева награди номинираните за отличието „Учител на годината“. Наградата „Учител в гимназиален етап на образование“ е за Красимира Педева – ст. учител по английски език в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, за изключителни постижения и принос в областта на образованието е номинирана Маргарита Топалова – директор на ПГДС „ Цар Иван Асен II“, а „Културен деятел от областта на сценичните изкуства“ е Иванка Топузова – ръководител на ШНП „Зора-Зорничка“ и ЖНХ „Зора-Зорница“ към НЧ „Зора-1982“.

Празникът на Хасково продължи с концерт на децата от Клуб „Мажоретки“ от ОУ „Любен Каравелов“, Формация за изпълнение на народни песни от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Шукран Сабриева от ОУ „Никола Вапцаров“, Божана Тодорова от ОУ„Св. Климент Охридски“, Вокална група „Олимпиец“ от СУ„Св. Паисий Хилендарски“ и Вокална група от ФСГ „Атанас Буров“.