Хасковският окръжен съд остави в ареста още двама български граждани по обвинението за задържаните на 10 февруари на  ГКПП „Капитан Андреево“ голямо количество наркотици. Тогава на граничния пункт в посока Турция бе хваната 47-годишната Маринела Динкина от Перущица, с микробус, в който пътували и други жени и била укрита дрогата. 72 пакета наркотици са били извадени от специално изграден тайник с електрически механизъм на отключване зад задните седалки. 

В ареста остават и соченият от прокуратурата за подбудител и извършител 35-годишен Митко Кавърджиев, както и 34-годишният му помагач Петър Балкански. Двамата са от Пловдив, но живеят в Съединение. В техни гаражи са били открити коли с тайници, като взетите натривки от единия са реагирали на марихуана, допълват от хасковската прокуратура. Спрямо Каварджиев има повдигнато и второ обвинение за контрабанда на дрога във Видин. 


Заедно с 47-годишната Маринела Динкина от Перущица, сочена за извършител, двамата са обвинени, че на 10.02.2024 г., на ГКПП „Капитан Андреево” направили опит да пренесат през границата на страната от България в Турция марихуана с общо бруто тегло 47,920 килограма на стойност 1 150 080 лева и 3.340 кг кокаин на стойност 601 200 лева и всички на обща стойност 1 751 280 лева. Предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, сочат от прокуратурата.


Жената от Перущица разказа пред съда, че превозвала жени до Турция срещу 300 лв. по молба на двама мъже, които прехвърлили микробуса на нейно има. По данни на разследването през последните месеци тя е излизала 50 пъти от страната с една и съща цел срещу заплащане от 300 лева. 


Съдът прие наличието на обосновано предположение, че обвиняемите са извършили в съучастие тежкото умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години. Базира се на събраните до настоящия момент доказателства – протоколи за оглед, показанията на свидетели, както и обясненията на Динкина. 


Според съда е налице реална опасност да се укрият, която следва от тежестта на санкцията на повдигнатите обвинения и предполага укриване. По отношение на 35-годишния Митко Каварджиев са налице данни за водено срещу него друго наказателно производство, което обуславя предпоставката същият да извърши престъпление, допълват от ХОС. 


Според съда при така предявените обвинения, както и обстоятелството, че от страната ни е направен опит да бъдат изнесени наркотични вещества в особено големи размери, с организирани транспортни средства и стройна организация от страна на двамата обвиняеми, водят до извод за добре контролирана и организирана престъпна дейност, допълват от съда в Хасково.


Предвид всички тези обстоятелства според съдебния състав единствената адекватна мярка за изпълняване целите на закона се явява „задържане под стража“.


Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок.