Остава в ареста задържаната на ГКПП „Капитан Андреево“ на път за Турция с кокаин и марихуана за общо 1 751 280 лв. 47-годишна жена от Перущица. Това реши днес Хасковският окръжен съд, като по искане на прокуратурата й наложи най-тежката мярка за неотклонение. 


47-годишната жена пристигнала на 10 февруари с микробус на граничния пункт и се подредила в трасето за изход към Турция. При проверката митничарите открили тайник зад задните седалки с електрически механизъм на отключване. От укритието са извадени 72 пакета с канабис и три опаковки  с кокаин. Общото бруто тегло на марихуаната е 47.920 кг на стойност 1 150 080 лв., а на кокаина - 3,340 кг на стойност 601 200 лв.


Предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, сочат от обвинението. Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и „Глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева. 


От събраните до момента доказателства – протоколи за оглед, разпит на свидетели, както и обясненията на обвиняемата, може да се направи обосновано предположение, че е извършител на деянието. Жената 50 пъти излизала през границата на страната с една и съща цел срещу заплащане от 300 лева, макар да твърди, че не знаела какво съдържа микробусът. Според съда няма и логично обяснение защо обвиняемата се е съгласила той да бъде прехвърлен на нейно име.

Налице е и реалната опасност от укриване, тъй като извършеното престъпление е тежко умишлено с висока степен на обществена опасност, като предмета на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, сочат от Хасковския окръжен съд.


С тези аргументи, макар и с чистото съдебно минало, според магистратите единствената адекватна мярка е обвиняемата да остане в ареста. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок, като в такъв случай делото е насрочено за 20 февруари.