Около 4000 дка широколистна гора, сухи треви и храсти обхванаха двата пожара в област Хасково, заради които от днес със заповед на областния управител е обявено частично бедствено положение в общините Харманли и Любимец.

Продължава работата на терен  с 20 екипа на пожарната и тежка верижна техника, като към момента няма необходимост от ангажирани на допълнителни сили според областния управител Гинка Райчева. 


Обявяването на частично бедствено положение се налага тъй като пожарите са на територията на две общини, обхващат голяма площ и за локализирането им се налага ангажиране на повече техника, коментира директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Хасково Митко Чакалов. По думите му към момента обстановката е спокойна, работи се на терен по направата на просеки и вероятно в следобедните часове двата пожара ще бъдат овладяни. 


Все още не са ясни причинените до момента от огнената стихия щети, като се работи и по изясняване на причините за възникване на пожарите. Проверяват се както версии за човешка небрежност, така и за умишлен палеж, тъй като възникват почти едновременно и на разстояние по-малко от килметър, посочи Чакалов.


Областният управител на Хасково Гинка Райчева коментира, че към момента не е необходимо да бъдат ангажирани допълнителни сили и техника. Тя отново апелира хората да спазват правилата за противопожарна безопасност в рисковия летен сезон.