Народното събрание обсъжда промените в Конституцията за втори път на първо четене. Измененията вече бяха отхвърлени веднъж през месец октомври, тъй като не събраха необходимото мнозинство от 180 гласа. При разглеждането днес за приемането на текстовете ще са необходими само 2/3 от гласовете на депутатите или кворум от 160 души.

Основните промени  предвиждат реформа в съдебната система, касаеща Висшия съдебен съвет и прокуратурата, ограничаване на правомощията на главния прокурор и увеличаване на парламентарната квота в прокурорската колегия.

И още – промяна в провеждането на изборите за Народно събрание, така че да не стига до разпускане на парламента дори при предсрочни избори. Ограничават и се и правомощията на президента при назначаване на служебно правителство. 

2 месеца след като депутатите отхвърлиха проекта за промяна на Конституцията на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, текстовете отново влязоха в зала. Промените предвиждат реформа в съдебната система, ограничаване на правомощията на президента и изменения в работата  и мандата на Народното събрание. Надежда Йорданова от ПП-ДБ обясни, че новите текстове ще очертаят бъдещото развитие на страната.

Опозицията в Народното събрание отново отправи критики към проекта на Конституцията. От БСП, Възраждане и Има такъв народ заявиха, че няма да подкрепят новите текстове. Кристиян Вигенин определи част от промените като абсолютно неработещи.

От Има такъв народ коментираха, че действията на вносителите на законопроекта за промяна на Конституцията са пиар ходове.

По време на дебата се изказаха редица мнения, че част от промените трябва да бъдат приети от Велико народно събрание, а не от обикновено и това ще даде възможност да бъдат оспорени в Конституционния съд. А ако това се случи, може да се  стигне до липса на конституционна уредба. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм