Нов конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата Газа от Египет през граничния пункт "Рафах", предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на представители на египетските сили за сигурност и на свои кореспонденти на място, информира БТА.

17 камиона ще доставят днес, 22 октомври, различни продукти от първа необходимост в палестинската територия, където ситуацията е критична след две седмици на израелска блокада и въздушни удари, последвали нападението, предприето на 7 октомври срещу Израел от "Хамас".

Малко по-рано властите в Газа, контролирани от ислямисткото движение, съобщиха, че броят на убитите при израелски атаки от началото на конфликта е надхвърлил 4600 - данни, които не са проверени по независим път.

Вчера от Египет в Газа през граничния пункт "Рафах" вече влязоха 20 камиона. Това бе първата хуманитарна помощ, доставена в палестинската територия от началото на конфликта.

От "Хамас" казаха, че помощта включва "лекарства, медицински консумативи и ограничено количество храна (консерви)". По данни на палестинското ислямистко движение конвоят се е състоял от 20 камиона.

Тази помощ обаче е крайно недостатъчна, като е възлизала на едва 4 процента от дневните доставки преди 7 октомври, според ООН. По оценки на световната организация е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ в пренаселената ивица Газа, където живеят около 2,4 милиона души, половината от които са непълнолетни.

„Рафах“ е основният маршрут за влизане и излизане от Ивицата Газа, който не се контролира от Израел.

Израел наложи пълна блокада и нанесе въздушни удари по Газа в отговор на смъртоносна атака на израелска територия от палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври.

ООН предупреди за „хуманитарна катастрофа“ в Газа, където храната е на привършване, а запасите от гориво, необходимо за поддържане на работата на резервните генератори на болниците, са достигнали опасно ниски нива.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посети границата в петък в опит да получи помощта, като каза, че все още се разработва механизъм за проверка на помощта, поискана от Израел.

Много от жителите на Газа са се натъпкали в южната част на територията, за да избегнат въздушни удари на север.

Преди няколко дни Израел се съгласи с исканията на САЩ да не спира доставките на основната хуманитарна помощ - като храна, вода и лекарства за Ивицата Газа.

„Израел няма да осуети международните хуманитарни доставки през Египет, ако става дума само за храна, вода и лекарства за цивилното население, намиращо се в южната част на Ивицата Газа“, се казва в съобщение, изпратено от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху след края на посещението на американския президент Джо Байдън в Тел Авив.

Израел обаче предупреди, че ще допусне тези доставки само при условие, че продуктите от първа необходимост не достигнат до групировката „Хамас“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм