За правозащитната награда „Човек на годината“ 2022 г. е номинирана гражданската организация „Дишай, Димитровград“. За номинацията получихме информация от Българския хелзински комитет, съобщават от организацията.


Гражданското обединение „Дишай, Димитровград“ бе създадено от активни граждани, след като от май 2021 г. започна системно обгазяване на града със серен диоксид – газ, който причинява сериозни вреди на здравето. Обгазяванията съвпадат с възобновяване на работата на ТЕЦ „Марица 3“ – една от най-старите топлоелектрически централи в страната, припомнят от гражданското сдружение.

Протест "Дишай, Димитровград!" събра десетки пред местния ТЕЦ

В борбата си за чист въздух получава подкрепа от редица екологични фондации и организации, като „Грийнпийс“ – България, „За Земята“, „Дишай България“ и др.

Десетки на протест "Дишай, Димитровград!"


През последната една година гражданското обединение организира редица протести, сезира отговорни за качеството на въздуха институции и използва възможните правови средства, за да се опита да накара централата да инвестира в инсталациите си и да спре замърсяването. В резултат през април 2022 г. РИОСВ – Хасково спря с принудителна административна мярка работата на ТЕЦ „Марица- 3“, след поредица предписания. От май 2021г. до април 2022г. в инспекцията са регистрирани 45 сигнала за нередности при дейността на ТЕЦ „Марица-3“. Това е първа подобна мярка в България за затваряне на голямо предприятие заради замърсяване на въздуха и показва колко важни и адекватни са били действията ни, коментират от „Дишай, Димитровград“. По-късно с решение на ВАС дейността бе възобновена. След поредно обгазяване централата отново бе затворена и към момента ТЕЦ „Марица-3“ не работи, но обжалва ПАМ в съда и делата продължават.

Екоинспекцията затвори ТЕЦ Марица-3 в Димитровград


Номинацията за нас означава признание за работата и резултатите, които сме постигнали. Борбата за правото да дишаме чист въздух продължава, тъй като се очаква  местната централа да заработи от първия ден на 2023г., коментират от „Дишай, Димитровград“. И въпреки че заявяват за направили технологични подобрения, това трябва да бъде доказано във времето, без да бъдат правени повече компромиси по отношение живота и здравето на нашите деца, сочат още от гражданското обединение.