Книгата „Триумфът на масите” много чисто и ясно обяснява какво точно се случва. Масите събрани в едно започнаха да определят много повече живота ни, отколкото индивидуалните решения и индивидуалните личности.

Писателя Николай Ценков говори за книгата си в предаването "Посока култура".

Разговори за филми, книги и музика тази неделя в “Посока Култура“

"Тази книга е референция към Ортега и Гасет, към неговото прословуто произведение „Бунтът на масите”, с което той преди около 90 години забеляза тази промяна в европейското общество, че най-многото, заемат местата на най-добрите. Моята задача беше да видя близо столетие по-късно този бунт в какво е прераснал. Може би е малко спекулативна тезата, но тя е, че за бунт вече не можем да говорим, защото масите няма срещу кого да се бунтуват, защото те вече са новия елит", коментира писателят.

"Тяхната социална мощ до такава степен нарасна – масата като фигура на власт, масата като икономически агент, като потребител, като консуматор на информационно и културно съдържание, че тя задава дневния ред всъщност на обществото", добави той.

Зорница София за филма си: „Майка“ не е само игрален филм, „Майка“ е вдъхновение

Отказва ли се съвремения човек, влизайки в тази маса от собствени решения и виждания?

"Това е отказа на човек и общество да порасне. Така и човекът- маса, който удовлетвори желанията си и направи непоносимо леко битието си, отказа да понесе съдната отговорност на тези достижения. Той искаше свобода и в момента не знае какво да прави с нея. Има толкова много избор, че всъщност това се превръща в липса на избор. Мечтаеше за Ниагара от информация- получи я, но не може да я интерпретира. Искаше материална задоволеност- има я и в същото време той стана една функция на вещите, които притежава. Този бунт се обърна срещу него. Въпреки, че триумфира, този бунт е безполезен", категоричен бе Ценков.

Андрей Паунов пред Дарик: Българинът винаги е много мистично настроен

Мнозинството не трябва ли да взима решения и да носи отговорност за тях? А в същото време твърдим, че масата няма право да взима решения, защото не ги взима качествено. Къде е истината?

"Първо, обществото не е нещо приятно, а е нещо необходимо. За да функционира едно общество трябва да има някакво минимално съгласие в него, ако го няма, настъпва дискордия- обществото се разпада. Другото, което е много важно е, че това общество се крепи на една много тънка социална физика на един баланс между тези, които водят и тези, които следват – на отбраното малцинство или „елит “ и масата, която доброволно следва предложения житейски проект от това отбрано малцинство. Ако елитът не може да го предложи, масата не може да го следва", обясни гостът.

Веско Ешкенази пред Дарик: Музикантът е човек, целунат от Бога

"Ако видим почитическите процеси не само в България, но и в Европа, с невъоръжено око забелязваме тази политическа аматьорщина, тази тотална интелектуална немощ от така наречените елити. Вече можеш да управляваш и без обществено мнение, защото масата приема държавата за собствено творение. Стане ли най-малкия проблем, масата скача и казва, че държавата трябва да се намеси, което е липса на носене на отговорност", добави авторът.

Жаклин Вагенщайн и София Коен: Не сме си взели поуките от 20 век

"Това е психологията на „разглезения господинчо”,комуто всичко е дадено наготово и той живее в едни завършен свят, не си дава никаква сметка от къде идват резултатите на това съществуване, на което той се радва. Той е един варвар и той приема кампютъра за даденст, както първопитният човек приема въздуха за даденост", коментира писателят.

"Не съм съвсем съгласен, че няма силни личности, просто те са се скрили. Не винаги силната личност е шумната. Те са по-обрани съвсем съзнателно. Те изпитват чувство за непоносимост и срам дори", заяви Ценков.

Рускинята Анна Хакман: Вече не празнувам 9 май

"Началото на века ни даде достатъчно кризи и възможности, но всички те бяха само симптоматични, колкото да покажат, че социалната тъкан е метастазирала. Ето сега имаме една цивилизационна криза, историческа криза- войната на Русия в Украйна, която предлага много ясна граница на напрежение между два свята, между две ценности. В момента има една много ясна, стройна предложена цивилизационна алтернатива от страна на Дугин и неговия ученик Путин, в която те ти предлагат нов свят и друг модел на света", каза той.

Редакторът на издателство „Лист“: Има политика в Нобеловите награди

"Четвъртият път на Дугин се изпълнява точка по точка. Това е един много точен наръчник. Тази война е една огромна възможност за нас европейците да защитим нашия свят, защото ние живеем в най-хубавия свят и в най-хубавото време", заключи гостът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм