През март беше много страшно, защото тук се изграждаше система как можем да помогнем освен базова потребност. Тук правителството работи страхотно, по моя преценка, както и всички доброволци, защото много се обединиха и изградиха много хубава система за интегриране на бежанци. Това заяви в „Посока Култура“ по Дарик радио рускинята  Анна Хакман, която има собствено сдружение в помощ на украинските бежанци.

Агенцията на ООН за бежанците в България ще си сътрудничи с Община Пловдив

„По мои данни положението в Украйна е страшно, една от нашите учителки, украинска бежанка се е върна от Одеса и каза, че все едно са върнати 100 години назад, 2 часа на ден пускат ток, вода също, спасяват се с генератори“, разказа Хакман.

По нейни думи потокът от бежанци към България се е изравнил, тъй като част от хората са се върнали в Украйна с надеждата, че всичко е отминало.

Повечето украински бежанци са напуснали фургоните в Елхово, избрали са Румъния

Според Хакман обаче заради последните събития в Украйна е възможно да се очаква нов приток от мигранти към България.

„Когато са над средно ниво на социално образование, те искат да се върнат, тези, които са под тази граница, няколко семейства са ми казали, че искат да останат, интегрират се бързо, научили си базов български“, каза още тя.

Доброволец пред Дарик: Държавата ни иска да изгони украинските бежанци

Тя обясни, че нейното сдружение се стреми да преодолее езиковата бариера, като е организирало лятна школа за ученици, които са знаели български език.

„Аз никога през тези месеци не съм срещала хейт от страна на украинци понеже съм рускиня, всички са много признателни, човешко е някак си“, сподели Анна Хакман.

Смолянско не е предпочитана дестинация за бежанци от Украйна, не искат студ и сняг

Тя каза още, че се опитва да бъде неутрална и да не взема страна в конфликта. „Пропагандата и от двете страни е ужасна, аз реших да взема неутралитет в политически план. Тази година ми беше трудно да празнувам 9 май. Като цяло се опитвам да се оттегля от тези национални въпроси, с най-близките ми хора, които са украинци, се разбрахме да не обсъждаме тази тема по никакъв начин.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм