Област Смолян не е предпочитана дестинация за бягащи от войната в Украйна. Причината е в по-суровият климат през зимата. Въпреки проблемите с настаняването им в други части на страната, няма наплив към Родопите, отчитат от Областният кризисен щаб. От там следят ситуацията ежедневно, информира областният управител Стефан Сабрутев.

„Всеки ден получаваме справки в тази връзка, като се отчита че за седмица има настанени и регистрирани двама-трима нови. На този етап нямаме данни да има някакъв наплив, тоест желание на бежанците да присъстват на наша територия. Все пак се има предвид, че е зима и е студено“, коментира Сабрутев.

Въпреки това се отчита лек ръст на украинците в региона, спрямо септември, когато бяха регистрирани около 180 души. На този етап те са над 200 човека. По компактните групи се намират в две държавни бази в Пампорово. В тях все още има капацитет и при нужда могат да се настаняват и още нуждаещи се. Подсигурено е изхранването на хората, отоплението и всичко необходимо за нормален престой, уверяват ни от Областният щаб.