"Ние празнуваме Ханука с всички задължителни елементи. Това, което отбелязваме на празника, е една невероятно вдъхновяваща история и тя е свързана с едно чудо, което се случва – чудото на светлината".

Това каза в предаването "Посока Култура" с Мирослав Боршош маркетинг експертът София Коен. Тя определи Ханука като празник на светлината и вярата.

София Коен

Тя допълни, че празничната трапеза се състои изцяло от пържени неща - храни, които съдържат много масло, мазнина, кюфтенца, картофи. Поничките са най-характерни и децата много им се радват.

Д-р Оскар пред Дарик: Ние обичаме България, нашите деца също - така ги възпитаваме

"Това е един много светъл празник", каза от своя страна издателят Жаклин Вагенщайн. "Вкъщи двата празника се сливат – Ханука и Коледа. Ние сме заели позиция, че празнуваме всички празници, семейството ни е еврейско-християнско. Дядо ми - Анжел Вагенщайн, като най-праведния евреин в семейството, го отбелязва повече от всички останали. Той навърши 100 години, винаги обаче намира време да отбележи тези празници", допълни тя.

Жаклин Вагенщайн   /Снимка: БГНЕС

Според издателят вярата е безкрайно необходима в този историчеки момент, в който живеем.

Жаклин Вагенщайн определи издаването на книги в днешно време като мисия, "която вече толкова сме приели, че тя е част от нас". 

Рускинята Анна Хакман: Вече не празнувам 9 май

"Приели сме, че трябва да се борим с една по-бездуховна среда, която настъпва, една бездуховна ера. Книгите са изключително важни за развитието на всяко общество, всяка нация и всеки дух - дали индивидуален, или национален. За нас е удоволствие да правим това, което правим, и продължаваме в тази насока", каза издателят.

"Продължаваме с една проедица, която се казва Бисерна поредица, и в нея са избрани най-важните писатели на 20 в. от целия свят. Замислих се за големите умове, които говорят по темите на 20 в. И сред тях изпъкна друг важен евреин – Стефан Цвайг, който има много нелека съдба именно поради събитията на 20 в., които приключват с неговото самоубийство, но по много философски начин той разглежда този 20 в., от който трябва да си вземем поуките. Всъщност там, докъдето сме я докарали в днешно време, показва, че не сме си взели поуките", посочи Жаклин Вагенщайн.

Журналист по Дарик: Вапцаров е предал брат си и още 33 негови съратници

"Поуки не сме си взели – всичко го доказва", каза от своя страна София Коен. Има по-светли моменти, в които сякаш намираме правилната посока, и след това отново настъпват кризи и тъмнина. Може би такава е орисията на човешкия род, но аз не спирам да вярвам, че можем да се научим", категоричен е маркетинг експертът.

"Работата ни с Фондация "Три жени" е лъч светлина – тя е създадена с една много ханукална идея – че три жени могат да променят света. Малцинството може да победи многото и голямото, силната армия на злото", каза още София Коен.

Председателят на АБК пред Дарик: Читателите се раждат в скута на родителите си

Тя сподели, че много й се иска държавата като институции и упралвение да застане на висотата на своите граждани.

"В начина, по който хората реагираха на войната в Украйна, на бежанската криза, ние видяхме израз на силното българско гражданско общество, което познаваме и от годините на спасението на българските евреи, и от много други бежански вълни, които България посрещна. Според мен българите доказаха за пореден път, че са изключително съпричастни", посочи София Коен.

15 ноември ще бъде обявен за Ден на българската книга

В ефира на Дарик радио Жаклин Вагенщайн обяви, че в България ще гостува Дойчес Театър с представлението "Един кон влязъл в бар". Това е моноспектакъл на Самуел Финци, който зрителите ще могат да гледат в Народния театър в края на март.

"Едно представление, на което и ще плачем, и ще се смеем, но въпросът е смешното да надделее", каза издателят.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм