"Посока Култура" с Мирослав Боршош ни запозна с истинската история, истинските емоции и истински важните неща в живота, вдъхновили режисьора Зорница София да създаде филма "Майка", който тръгва по кината у нас.

"Филмът те кара да настръхваш и да разбереш, че да си майка е много отвъд това просто да родиш дете", анонсира водещият Мирослав Боршош.

Филмът „Майка” взе голямата награда на фестивала „Златна роза”

Помогна ли ти това, че познаваш Елена (бел. ред жената, чиято история се разказва във филма)?

"Тя винаги ми e била за мен много интересн и вдъхновяващ пример за това как травмата може да се трансформира в триумф. Тя участваше в мой документален филм преди много години, но вдъхновяващото при нея е работата, метода, който измисля, който през изкуство трансформира живота на доста ощетени деца- сираци, деца от улицата и всяккави тежки случаи", заяви Зорница София.

„Оскарите“ дисквалифицираха българския претендент „Майка“

Гостенката сподели, че жената, чиято история е пресъздадена, е държала да не бъде използван конкретно животът й и да не бъде точно биографичен филм.

Това е една често срещана история за жена, която не може да има дете, но тя намира един метод, който прави други деца щастливи, което я прави майка на почти 5000 деца на два континента.

"Най-трудно и същевременно най-щастливо ми беше да работя с рални деца сираци. Да вземем решение с Крум Родригес да не снимаме деца артисти, да бъдем колкото може по-автентични. В едни момент сценаря започва да няма значение. Ние вплитаме техните мечти във филма. Дария Симеонова никога не излизаше от образ и всъщност това от най-труден момент, се превръщаше в най-щастлив", разказа Зорница.

Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"

"Има някакъв вид документалистика в цялото нещо", отбеляза Боршош.

"Да, много неща са документални, включително сцената, която пормени финала. В африканската част почти изцяло са истории, случки и персонажи, които на мен ми се случиха там.

"Филмът не е тежък, той ще ви зареди и ще ви даде възможност да разберете, че животът в неговата истинска същност е много по-важен от дребните неща", отбеляза водещият.

Разговори за филми, книги и музика тази неделя в “Посока Култура“

"За пръв път правя турне с филм и съм доволна, че въпреки умората, това ни се случва. Това, което получаваме е, че хората казват "вдъхдовени сме да направим и ние нещо". Имаше една жена в Пловдив, която ни каза: "10 години планирам да направя нещо и го почвам утре." Майка не е само игрален филм, Майка е вдъхновение.", сподели Зорница.

"Това дори не съм го искала, а всъщност сега разбирам от публиката, че те се чувстват одързостени, окуражени, че всеки един човек може да напарви стъпката", добави тя.

„С приятели на кино“: За скритите съкровища на Киномания 2022

Какво е наистина посланието?

"Мислех си, че преодоляване на травмата и превръщането й в триумф през упоритост, талант, воля, желание. Елена по детски, наивно не се отказва, не приема обективната реалност, не приема диагнозите, кара водата да тече нагоре. Това е любимият ми израз. Това мен ме зарежда", заяви режисьорът.

"Таргет групата не е само женска. Идват мъже, които реват със сълзи, което в България е новина. Семейства с големи деца също гледат филма", сподели тя.

Започва фестивалът за български филми „Златна роза”

|Абсурдно е, че човешки същества са подложени на такова нещо (б.р децата в Африка)", отбеляза Боршош.

"Те обаче са много по-щастливи от нас. Това беше изводът, който ни шокира. По-щастливи са, защото са благодарни. Те са благодарни на този ден, че са живи, а ние намираме 600 причини да сме нещастни, неудовлетворени, да искаме още", заключи Зорница София.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм