14 пълнометражни и 5 късометражни филма, подкрепени от Националния филмов център, ще вземат участие в 40-то юбилейно издание на фестивала „Златна роза”.

Откриването е тази вечер oт 19:00 ч. във Фестивалния и конгресен център с балканската копродукция „Как се научих да летя”. Тя е отличена с няколко награди на фестивали през тази година, сред които и за най-добър европейски филм на „Белград фест”. Режисьор е сърбинът Радивое Андрич, който стои зад касовия хит преди 18 години „Като порасна, ще стана кенгуру”. Сюжетът разказва за една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на средиземноморски остров, която се превръща в сериозно събитие за 12-годишната София. 

С фокус в детските персонажи е и българската лента „Случаят Тесла”, чиято първа прожекция ще бъде на „Златна роза”. Главният герой е младият изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла, който със своите ученици заминава на лагер заедно със скаути. 

Българското предложение за „Оскар” „Майка” също ще бъде показано за първи път пред българска публика. Лентата е вдъхновена от истинска история. Главната героиня Елена е влюбена в работата си театрален режисьор. На 32 години разбира, че не може да има деца и е изправена пред труден избор. В главната роля е Дария Симеонова, а режисьор е Зорница София. 

Сходна е тематиката и на филма "Анна”, разказващ за самотна разследваща журналистка, която решава да забременее от донор. В главната роля е Радина Кърджилова. 

Сред кандидатите за българско предложение за Оскар беше и „Шекспир като улично куче", който е втори филм на Валери Йорданов. Той също ще бъде показан премиерно на „Златна роза”. Лентата разказва с 17-годишно момче, което притежава два големи таланта – театъра и бокса, и трябва да избере с кой от тях да продължи живота си и да спаси живота на най-близкия си човек.

17-годишно момиче, което отказва да бъде унижавано от момчетата и грижовният му дядо го записва в школа по джудо, е главният герой в „Изкуството да падаш”. Филмът е дебютен за режисьора и рапъра Орлин Милчев – Атила. 

За първи път на ”Златна роза” ще бъдат показани също филмите „Блок” и „След сезона”. Зрителите ще могат да видят и ленти, чиито премиери бяха през тази година, като „Жълт олеандър”, „Завръщане 2”,  „Бягство” и „Борсови играчи”. 

Фестивалът ще продължи до 29 септември, а организаторите са определили промоционална цена от 4 лева за всички билети. 

Програмата за фестивала може да откриете ТУК.