Българският претендент за наградите "Оскар", а именно филмът "Майка" е отхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Това съобщи Зорница София в своя публикация във Фейсбук. 

Розовият облак с Оскарите и мечтите по тази тема приключиха за нас снощи. Стана с обаждане от най-деликатния директор на...

Posted by Zornitsa Sophia Popgantcheva on Tuesday, September 20, 2022

"Розовият облак с Оскарите и мечтите по тази тема приключиха за нас снощи. Стана с обаждане от най-деликатния директор на НФЦ, 5 минути след като е получил писмо от Академията до НФЦ, че нашият филм "Майка" има към три-четири минути повече английска реч от допустимите 50% за "международен филм" (international feature). Според тези сметки, не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години", пише тя. 

Мария Бакалова е председател на комисията за български "Оскар"

"Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява "как точно" се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с "времетраене" и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за "non-English speech" тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме "Майка" по живо по здраво като "международен филм" с международен и не-американски екип", коментира тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм