В предаването "Посока Култура" по Дарик радио цигуларят Веско Ешкенази изрази радотта си, че е в България за празниците, което за него е много важно, защото не е свързано с участия и концерти. 

Цигуларят сподели, че все още пази първата си цигулка – осминка – една осма от това, което е голямата цигулка. "Прилича на играчка. Това за мен е незабравимо, защото още ми е в съзнанието как свирех на нея. Спомням си като днес тази цигулка, след това дойде една малко по-голяма, после половинка, и после вече започнах да сивря на голяма", спомня си Веско Ешкенази.

Д-р Оскар пред Дарик: Трябва да приемем и положителната, и негативната част от историята за спасяването на евреите

"Музикантът е човек, целунат от Бога. Тези хора носят не само радост, носят и едно спокойствие, дават насока, дават смисъл на всичко това, което се случва. Само музиката минава директно през сърцето. Музикантите, които носят тази музика, са наистина хора, целунати от Бога", заяви цигуларят.

Той сподели още, че е имал много трудни моменти, но никога не е имал момент, в който да е искал да се откаже от свиренето на цигулка.

Жаклин Вагенщайн и София Коен: Не сме си взели поуките от 20 век

"Да си музикант не е само да свириш на инструмент, това е да откриваш смисъла на това, което правиш, и да можеш да го предадеш на публиката", на мнение е цигуларят.

По думите му да станеш добър музикант е много труден процес, който първо тръгва от преподавателите, но след това е изцяло върху теб - какво наистина можеш да покажеш от себе си и как можеш да изградиш себе си като музикант и като медиум между написаната музика и публиката.

Журналист по Дарик: Вапцаров е предал брат си и още 33 негови съратници

"Ти си този човек, който трябва да поднесе тази музика на публиката, така че тя да получи максимално удоволствие от това и да попадне в друг свят, защото много често чуваме музианти, които свирят отлично на инструмента си, но някак си не се запомня. Това е защото те не са изживели нищо", каза Веско Ешкенази.

Той е категоричен, че за всеки, който открие себе си в музиката, има прекрасен път. "Има и много трудности, но хората не трябва да се плашат, защото няма как без тях. По никакъв начин не трябва да губят мечтите си, защото много лесно се казва „о, аз съм дотук”, добави цигуларят.

Рускинята Анна Хакман: Вече не празнувам 9 май

Според него публиката не трябва да знае за трудностите. "Всеки един от нас се разболява, има проблеми – това публиката няма нужда да го знае. Тя трябва да е в залата и да може да се наслади на това, за което е дошла", посочи Веско Ешкенази.

Българите не са в центъра на нидерландската националистическа пропаганда, коментира още музикантът. Той от години живее в държавата, гласувала против присъединяването на страната ни към Шенген.

Председателят на АБК пред Дарик: Читателите се раждат в скута на родителите си

Цигуларят отбеляза, че напоследък дори забелязва положителна промяна в начина, по който местните граждани биват информирани за България и Румъния. Въпреки това един от най-разпространените начини за обир, те наричат „българския начин“, стана ясно още от думите на Ешкенази.

Той изрази тревожността си от факта, че за някои инструменти няма хора, които искат да ги учат. "След известно време няма да има достатъчно музиканти за оркестъра, ще се внасят отвън. Ние не сме конкурентноспособни на европейско ниво. Ако искаме да внасяме музиканти от други европейски страни, трябва да се заплатят както се заплащат там", посочи Веско Ешкенази.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм