По традиция на на Бъдни вечер семейството се събира около масата за празнична вечеря. Всички знаем, че ястията, които се сервират, трябва да са постни и да бъдат нечетен брой. Всяка година на масите ни присъстват сарми, пълнени чушки, боб, ядки и т.н.
Ние обаче ще ви предложим няколко интересни рецепти, които да разнообразят празничната трапеза, като в същото време отговарят на най-важното условие – постни са.
Какво е коледната вечеря без традиционната питка? Според българските вярвания хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по-висшите от нас сили. Питката трябва да е кръгла, защото символизира цикличността на живота.
Ето една рецепта за питка с орехи и розмарин, с която можете да замените традиционния хляб и да изненадате семейството си:
Необходими продукти:
- 30 г прясна мая
- 1 ч.л. захар
- 325 мл хладка вода
- 300 г обикновено брашно
- 450 г пълнозърнесто брашно
- 1 с.л. нарязан пресен розмарин или 1 ч.л. сушен
- 1-2 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 60 г орехи
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Маята, захарта и част от водата се разбъркват и оставят да престоят 10 минути. Сипват се двата вида брашно, розмаринът и солта в голяма купа. Разтворената мая се разбърква с половината зехтин и се добавят към брашното. Замесва се тесто.
Междувременно се запържва чесънът (ситно нарязан) в останалия зехтин в малък тиган на средно силен огън. Добавят се орехите, розмаринът и черният пипер и се разбърква. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади.
След като тестото е втасало (около час-час и половина) се прехвърля върху набрашнения кухненски плот. Оформя се на питка с диаметър 30 см. Посипва се със сместа от орехи и тестото се сгъва върху тях. Омесва се за 3 минути, за да се разпределят орехите навсякъде. Тестото се оформя на топка и се прехвърля в тава намазана с масло. Покрива се с кърпа и се оставя да бухне за около 30 минути.
Фурната предварително се загрява на 190°C. Пече се около 45 минути, докато хлябът стане златистокафяв и започне да кънти на кухо, когато се почука отдолу.
Ако пък се чудите каква салата да сервирате, за да шашнете всички на масата, то тази рецепта за салата Табуле с булгур би била перфектното решение. Тя е лесна за изпълнение, не изисква много съставки и със сигурност ще прикове всички погледи към себе си. А и към шеф-готвача.
Необходими продукти:
- булгур - 200 г
- зехтин - 25 г
- сол - 1 ч.л.
- вода - 200 мл
Билки и аромати
- мента - 15 г само листата + за украса
- магданоз - 25 г само листата
- див лук - 10 г
- чесън - 2 скилидки (по желание)
- лимонов сок - 1 с.л.
Винегрет
- лимони - 1 бр. голям, сока (около 100 мл. )
- пресен лук - 250 г
- чушки - 70 г зелена + 120 г червена
- домати - 2 бр.
- маслини - 60 г (по желание) черни, обезкостени
- кимион - 1/2 ч.л. млян
- черен пипер - 1/2 ч.л. или на вкус, млян
- сол - 1 ч.л. или на вкус
- зехтин - 50 г
Начин на приготвяне:
Сипете към указаното количество булгур 25 г зехтин и сол и разбъркайте, за да се поеме равномерно от всяко зрънце. Налейте 200 мл студена вода и оставете настрана. След минути булгурът ще я поеме, но все още е твърд. Сложете го за 6-8 минути в уред за готвене на пара и ще стане перфектен. Ако нямате такъв уред, друг вариант е да залеете с малко гореща вода, за да поеме и нея. По този начин зрънцата стават много по-вкусни и разделени едно от друго.
За ароматите към салатата нарежете на ситно листенцата магданоз и мента, те трябва да са задължително измити и подсушени. Добавете чесъна, накълцан също на ситно, както и дивия лук. Залейте с лъжица лимонов сок и оставете настрана.
Идва ред на винегрета за Табулето, за който нарежете на ситни кубчета чушките, пресния лук, доматите (без семки препоръчително) и маслините, ако ще използвате такива. Добавете подправките, сол, зехтина и лимоновия сок и разбъркайте.
В купата с булгура сипете всичко - винегрета и ароматната заготовка. Разбъркайте салатата Табуле с булгур и приберете в хладилник, за да се охлади, преди да поднесете.
Свикнали сме всяка година на празничната вечеря да има и сарми – пълнени с ориз, с боб, няма значене – важното е да са сарми. Те традиционно се пълнят именно с ориз или боб, защото се вярва, че варивата са символ на здраве, късмет и плодородие.
Ако искате тази година да опитате нещо различно, пробвайте тази рецепта за сарми с фиде и орехи. Орехите, и като цяло ядките, са символ на плодородие. В миналото, а на много места и до днес, на Бъдни вечер всеки член от семейството е разчупвал орех. Ако ядката е голяма и хубава – човекът ще е здрав и ще има късмет през идната година. Респективно, ако ядката е черна или сбръчкана – годината няма да е добра.
Необходими продукти:
- 4 глави лук
- 2-3 с.л. олио
- 1 и 1/2 ч.ч. счукани орехи
- 1/2 ч.ч. натрошено фиде
- 2-3 бр. домати от консерва
- сол
- 1-2 скилидки чесън
- мащерка
- листа от прясно/кисело зеле или лозови листа
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в олиото. Маха се от огъня и се прибавят орехите, фидето, нарязаните на ситно домати, смления чесън, сол на вкус и стритата мащерка. С попарени листа от прясно зеле (или листа от кисела зелка, или лозови листа) и горната плънка се оформят сарми (може да се пълнят и чушки).
Нареждат се в тенджера, заливат се с чаша сок от консервираните домати, няколко лъжици олио и 1/3 чаша вода. Притискат се с чиния и се варят на тих огън.
Ето и нещо за десерт – рецепта за пълнени печени ябълки. Те са изключително лесни за приготвяне, но ще добавят необходимата доза сладост на празничната ви вечеря. В посочената рецепта за пълнеж за предложени стафиди, орехи и овесени ядки, за които се вярва, че са символ на плодородие. Експериментите, разбира се, са позволени и ябълките могат да бъдат напълнени с различни вариации от ядки и плодове в зависимост от предпочитанията.
Необходими продукти:
- ябълки - 7 големи червени
- орехи - 20 бр.
- стафиди - 100 г
- овесени ядки - 100 г
- кафява захар
- канела
- пудра захар
Начин на приготвяне:
От горната страна на всяка ябълка се отрязва капаче и внимателно се издълбава вътрешността.
За 1-2 минути орехите се запичат на тиган, след което се натрошават на по-едро. Разбъркват се с овесените ядки, стафидите и канелата. Във всяка ябълка се слага по малко захар и се разпределя сместа. Останалата кафява захар се поръсва накрая ябълките.
Запичат се за десетина минути в загрята на 180 градуса фурна. След като се охладят, печените ябълки се поръсват с пудра захар.
Ако сте почитатели на алкохола, ето и една не чак толкова нетрадиционна, но все пак изключително интересна рецепта за греяно вино с плодове, което да сервирате на най-близките си хора на празничната трапеза. Плодовете, също като ядките, са символ на плодородие и берекет.
Необходими продукти:
- 1 л червено вино
- 100 г захар
- 1 бр. ябълка
- 1 бр. дюля
- 1 бр. круша
- 100 мл коняк
- по 1/2 ч.л. канела, карамфил, кардамом и мускатово орехче
За украса на чашите:
- 1 бр. лимон
- 20 г захар
Начин на приготвяне:
Плодовете се обелват, изчистват се от семето и се нарязват. В съд се слагат плодовете, захарта и 100 мл вода. Варят се 5 минути и се добавят коняка и всичките подправки. Завира и се махат от огъня.
Плодовете се изваждат, а течността се прецежда. Виното се стопля (не се оставя да заври) и се прибавят плодовете и отцедената течност. Сервира се в затоплен подходящ съд.
Чашите, в които ще се налива греяното вино, се потапят в изцеден лимонов сок и захарта, за да се оформи красиво ръбче. Пие се горещо, а плодовете се ядат с малка виличка.
Екипът на darik.bg ви пожелава весели празници!
Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts