На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, или денят преди Рождество Христово. По традиция на този ден семейството се събира около масата за празнична вечеря. Ястията трябва задължително да са постни, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, както и да са нечетен брой.
Има няколко гозби, които е задължително да присъстват на масата на този ден. Ето седем традиционни ястия, които да сложите на трапезата си на Бъдни вечер:
Питка
Най-неотменният символ, който задължително трябва да присъства на трапезата на Бъдни вечер, е питката с късмети. Според българските вярвания хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по-висшите от нас сили.
Питката трябва да е кръгла, защото символизира цикличността на живота. Късметите зависят от човека, но най-често в питката се слага паричка. Някои хора слагат и дрянови клонки, варива или семки – символ на плодородието.
Unsplash
Питката се чупи и разпределя от най-възрастния човек в семейството. Първото парче се нарича за Богородица, следващото за къщата, а останалите за членовете на семейството.
Според вярванията, ако паричката е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Ако пък се падне в член на семейството – то той ще е най-големият късметлия през следващата година.
За ентусиастите, които месят питки, има един трик, който ще направи питката ви пухкава, мека и вкусна - газирана вода.
Зелеви или лозови сарми
Сармите на Бъдни вечер са класика. Те се пълнят с ориз, тъй като той е вариво и набъбва в процеса на готвене. Вярва се, че е важно на Бъдни вечер да се поднасят храни, които набъбват, за да може също като тях да „набъбват” здравето, късметът и плодородието. Лозовите сарми символизират увитото в пелени новородено чедо, събраното богатство у дома.
Unsplash
Пълнени чушки
Пълнените чушки са друго класическо ястие за трапезата на Бъдни вечер. Интересното при тях е, че се използват сухи чушки, които предварително се накисват във вода, за да омекнат. След това се пълнят с ориз или боб – на същия принцип за „набъбването”. Освен това пълнените чушки символизират пълните хамбари.
Wikipedia
Боб
Бобът може да бъде приготвен под множество форми – бобена салата, чорба, на фурна. Както и да изберете да го сготвите, важно е да присъства на трапезата, тъй като е символ на плодородие и берекет.
Unsplash
Чесън
Чесънът има ритуално значение. Той може и просто да бъде поставен на няколко места по трапезата, но е задължително от всяко ястие на нея всеки да хапне поне малко. Вярва се, че чесънът предпазва от зло, уроки и болести.
Unsplash
Тиква
Вярва се, че е важно на трапезата да има нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през годината. Може да направите тиквеник, пълнена тиква или просто печена тиква – вариантите са много и всичко зависи от вашето въображение. Може да сложите мед, захар или каквото вие обичате.
Getty Images
Сушени плодове/ядки
Сушените плодове и ядките също са символ на плодородие, като най-важни в случая са орехите. В миналото, а и на много места и до днес, на Бъдни вечер всеки член от семейството е разчупвал орех. Ако ядката е голяма и хубава – човекът ще е здрав и ще има късмет през идната година. Респективно, ако ядката е черна или сбръчкана – годината няма да е добра.
Pexels
Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts