Цените на едро на някои хранителни продукти тръгнаха нагоре. Така например цената на краставиците за последната седмица скочи с повече от 15 процента. Поскъпване има и при яйцата, маслото, свинското и пилешкото месо. Как ще посрещнем празниците и за какво ще ни стигнат парите за коледната трапеза?

Около 500 лева ще отдели семейството на Таня от Монтана, за да посрещне коледните празници. Според нея цените са високи и поевтиняване в магазините не вижда.

„Разбира се, че трябва да паднат цените на основните хранителни продукти, защото са доста скъпи, с оглед на това, което получаваме като доходи. 10 яйца са 5 лева. Разбира се, че са в опаковка и това оскъпява продукта“, казва Таня Ценова пред NOVA.

Скромна или не, трапеза за Бъдни вечер и Коледа ще има във всеки дом, разказват пазаруващите. Тази година Камелия е предвидила да изхарчи около 800 лева за подаръци и храна.

„Ще има от всичко, аз много обичам да подготвям богата трапеза. Но цените, как ви се струват? Завишени са. Не е както преди. От миналата година досега - завишени са. Има ли цени, които са надолу? Не съм забелязала“, заяви Камелия Цолова.

Хората коментират, че инициативата „Достъпно за вас“ не са я срещали в магазините, затова разчитат на промоциите. А цените всеки ден ги шокират. На пазара в Монтана връзка свежи подправки се продават за 2 лева. Търговците отчитат повишение на някои плодове и зеленчуци.

„Повишение на краставицата има, има и на розовия домат. А на нещо понижение? Не, даже и на гъбата цената тръгна нагоре. На какво се дължи това според вас? Не мога да ви кажа, спекулация“, заяви Петранка Илиева, продавач.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм