
На Национален младежки готварски събор е домакин за 12-та година малкото димитровградско село Райново с едва около 60 жители. Организатор е читалището „Марица – 2008“, с подкрепата на общината, пловдивския Университет по хранителни технологии, кметството и жителите на селото, които отвориха домовете и кухните си за 10 отбора млади кулинари.
Тази година темата на кулинарния форум е национални ястия с пиле. Освен възпитаници на университета, се включиха от две професионални гимназии с кулинарни специалности- хасковската по туризъм „Александър Паскалев“ и димитровградската „Проф. д-р Асен Златаров“, както и две училища- средното „Св. Климент Охридски“ от Симеоновград и основното „Св. св. Кирил и Методий“ в димитровградския квартал „Черноконево“.
Марин Григоров от София и колегата му третокурсник в университета Добромир Каменов от Червен бряг приготвят Разложка капама с пиле, свински наденички и кисело зеле. Двамата за първи път участват в този кулинарен празник. Гостоприемно дома и кухнята си им отварят Радка и Надя Геневи, които са категорични, че и догодина с радост ще посрещнат такива гости.
Веска Господинова и синът й Даниел Добриков също са сред домакините, които с радост посрещат младежите в дома си. Живеят в Хасково, но пролет, лято и есен редовно са в наследствения селски дом. Веска Господинова е категорична, че посреща младите готвачи не само с отворени врати, но и с отворено за тях сърце. И селото и къщата оживяват и съм много щастлива, споделя тя.
Баница с пиле и домашна юфка, домашна кокошка с катми и пастет от пилешки дроб приготвят в дома им възпитаниците на хасковската професионална гимназия по туризъм. За първи път на място ги подкрепя и директорът на гимназията Лидия Педалова, която също споделя, че домакините не само съхраняват традициите, но успяват да създадат топла и уютна атмосфера за младежите.
Целта на кулинарния празник е не само вълнуваща среща на поколенията, но и да бъдат събрани и съхранени за идните автентични рецепти на традиционни ястия от националната кухня, припомня основният организатор Митко Желязков, секретар на читалището.
3-членно жури с председател гл.ас. д-р Станко Станков от Катедра „Туризъм и кулинарен мениджмънт" в състав Илиян Илиев и Митко Желязков оцени вкусните предложения под журналистически надзор. И класира участниците в три категории, като специалната награда на домакините получиха университетските възпитаници Мария Василева и Ангел Желев за трънска коприва с пиле.
Те ще могат да посетят избран от тях кулинарен фестивал в страната, а читалището ще финансира пътуването и престоят им, обяви секретарят му Митко Желязков.
В категорията за най-вкусно ястие журито отличи добруджанска пилешка кавърма с мамалай, в тази за модерен прочит- котленско пиле с манатарки, приготвени от университетските възпитаници. В категорията за традиционни ястия първенци с кавърма по радомирски станаха най-малките участници от основното училище в кв. Черноконево, следвани от тези на училището в Симеоновград с „Хайдушки калпак“, като и двата отбора получиха специални похвали.
След оценките на журито и наградите домакините, посрещнали младите кулинари в домовете си този път бяха гости в читалищего за презентацията на ястията и с удоволствие се включиха в дегустацията им. А за всички гости домакините от Клуба по готварство при читалището приготвиха традиционната за селото пълнена кокошка с боб по автентична рецепта, съхранена и предавана от поколение на поколение.
Сред останалите представени днес ястия бяха още: пълнено пиле с булгур, бански чумлек с пиле, сливенска яхния с пиле и сушени сини сливи, трилогия пълнени пилешки гърди с гъбен сос, гриловани зеленчуци и пюре от батат и други.