По-скъпа коледна трапеза тази година, а причината са по-високите цени на повечето храни, плодове и зеленчуци. Ако искате пазарът да ви излезе по-евтино, то забравете за салата от домати и краставици. Цените им се вдигат ударно дните преди празниците, показа проверка на darik.bg. Килограм домати се продава по 4 лева, а краставиците гонят 5 лева.

Само за последните две седмици цените и на двата зеленчука са скочили драстично – съответно с 16 и 29% по пазарите, показват данните на сайта foodprice.bg. За сравнение през януари 2022 г. доматите са стрували по 3,50 лв. за кг, а краставиците – между 4 и 4,60 лв. за кг.

Повече тази година ще платим и за лук и картофи. Поскъпването при зрелия лук е с 11% за последните две седмици и в магазините той се продава над 2,10 лева за кг, при 1,40 лв. преди година. С 8 на сто се е вдигнала цената на картофите от началото на януари и ако решите да купите, то ще ви струва по 1,83 лева за кг.

И ако можем да се лишим от зеленчуците на коледната трапеза, то без месо няма как да минем. Килограм свински врат върви по 15 лева в големите вериги, а в малките бутикови месарници стига и до 19 лева за килограм. Миналата година свинският врат се е продавал по 13-14 лева за кг. Пилешкото месо също е поскъпнало за последната година и най-евтиният вариант – замразено цяло пиле вече струва по 8 лева. Сериозно поскъпване има при кравето сирене, чиято цена само от началото на декември се е повишила с нови 8% и стига 15,80 лв. за кг. Миналата година краве сирене можеше да се купи и по 8-9 лева за кг.

Нагоре са и цените на яйцата, като размер М вече се продава твърдо над 50 стотинки за брой.

Да не забравяме и плодовете на трапезата. Ако решите да се поглезите с ябълки и банани, то ще платите поне 2-3 лева отгоре спрямо това, което ви е струвало през 2022 г. Килограм ябълки не падат под 3 лева за килограм и за две седмици цената им се е вдигнала с 19 на сто, докато преди Коледа миналата година те са стрували по 2,20 лв. за кг.

С 3-5 лева отгоре струва и бутилка от традиционната гроздова ракия, както и задължителното за празника червено вино.

Най-скъпо излиза в Русе

Сериозна разлика в цените обаче има в различните градове у нас. Така например кравето сирене се продава най-скъпо в София – 17,44 лв. за кг. В Русе то струва 16,73 лева за кг, а в Благоевград – над 15 лева. Във Варна и Бургас кравето сирене е най-евтино – съответно 14,24 и 14,55 лв. за кг.

София е лидер и при цената на свинския бут, в магазините в столицата той струва над 13 лева средно, докато в Благоевград например килограмът е 11,65 лева, а в Русе малко над 12 лева. В крайдунавския град и София е най-висока цената на яйцата – бройката се продава по 54 стотинки, докато в Благоевград тя е 46 стотинки.

С 1,50 лева за кг по-евтини са замразените пилета в Бургас спрямо цената им в София. Килограм от тях в морския град струва 7 лева, а в столицата 8,50 лв. около 8 лева е цената им в магазините в Благоевград и Варна в момента.

В Русе обаче цената на краставиците е с 1,60 лв. по-висока от тази в Благоевград и София, и гони 6 лева. Същата е и ситуацията при доматите, които в крайдунавския град се продават на дребно по 4,30 лв. за кг, докато в Бургас и Варна търговците искат по 3,40 лв. за кг. Близо 1 лева повече плащат русенци и за килограм банани или портокали. 4,10 лв. струват бананите на пазарите в Русе, докато в Благоевград на пазара цената е 3,20 лв. за кг. 4 лева пък са портокалите там, докато в София и Благоевград те са около 3 лева за кг.

По данни на Системата за агропазарна информация през миналата година коледната трапеза за едно 4-членно семейство излиза между 135 лева и 161 лева в зависимост от това в кой град на страната пазарувате. Най-много струваха продуктите в Русе- 161,34 лева, а най-малко в Монтана – 135 лева. За тази година коледната кошница ще ни струва поне 30 лева повече, ако решим да не се лишаваме от нищо.

Не само българите, но и гърците ще платят повече тази година за коледната трапеза. В сравнение с миналата година увеличението е с 20%, показва проучване на цените на Института за изследване на пазара към Съюза на потребителите. Всички хранителни стоки там са с увеличени цени, като при някои като например зехтин, месо, плодове и зеленчуци покачването на цените е с над 50%.

Коледа извън дома

Ако решите да празнувате Коледа и Нова година извън дома, това ще ви струва между 500 и 5000 лева в България. Най-ниски са цените за нощувка в къщите за гости и хотелите с 1 и 2 звезди. По-евтино излиза да посрещнете коледните празници извън дома, отколкото новогодишните. За двама със закуска в добър хотел ще ви струва около 1000 лева за два дни за Коледа, докато същият пакет за Нова година вече излиза поне 2500 лева.

Между 140 и 180 лева върви кувертът за новогодишната нощ в заведения с музика в София например. Повечето оферти обаче са с включени 100 грама алкохол и чаша шампанско, тоест, към тази сума ще трябва да прибавите и още пари, ако решите да пийнете повече.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм