Зимата се кани да се завърне към края на седмицата под формата на валежи, включително и от сняг, влошаване на пътната обстановка и всички екстри, които съпътстват преминаването на средиземноморски циклон в близост до страната.

Това е дбора новина за зимните ни курорти и за откриванеззто на зимния сезон, който официално ще стартира в края на седмицата. Това обаче не е добра новина за всички онези,  които не обичат валежите, снега и затрудненията в транспорта.

Днес и утре ще е топло, защото от югозапад над страната се пренасят по-топли въздушни маси и температурите ще се повишат значително и в сряда на места, северно от планините, ще са и над 12 - 14 градуса. 

Зимата се връща в петък, преди това - пролет

Прогностична карта на валежната обстановка в петък, прогнозират се валежи и от сняг. Pivotal

В четвъртък ще започне промяна, ще започнат валежи първоначално от дъжд, които постепенно ще обхващат цялата страна. В нощта срещу петък на места на северозапад, по високите полета и в Предбалкана дъждът се очаква да премине в сняг и да започне образуването на снежна покривка. 

Все още не е ясно какво ще е количеството на валежите и в кои райони на страната дъждът ще премине в сняг. Не е ясно е каква ще е дебелината на снежната покривка, която ще се образува при този процес.

Двата основни модела - европейският и американският - леко се разминават. Американският дава повече валежи от сняг и образуването на по-дебела снежна покривка, докато европейският дава по-бърз процес и малко по-топло време, което предполага и по-малко сняг и снежна покривка.

Ето защо утре и в четвъртък следете краткосрочните прогнози на НИМХ, тъй като ще има по-голяма яснота. На заседанието на Синоптичната комисия в петък ще знаем колко сняг ще навали, дали ще навали и колко студено ще стане след преминаването на циклона.

Защото в перспектива, в началото на следващата седмица се очаква по-сериозно застудяване и доста ниски минимални сутрешни температури. 

Ако навали повече сняг, очакваме минималните сутрешни температури в понеделник да паднат под минус 10 градуса в котловинните полета на Западна България и в други котловини на Северна България.

Валежите се очаква да са сериозни в четвъртък през нощта и в по-голямата част от деня в петък, като повече ще вали на юг, в планинските райони на Родопите, Странджа, Рила и Пирин. Също и в Предбалкана.

Вероятно ще има и затруднения в транспорта, в планинските райони и през старопланинските проходи. На места са възможни и навявания. 

След преминаването на циклона атмосферното налягане ще се повиши и ще следват няколко дни без валежи и сравнително студено време, след което отново се очаква затопляне.

Ще има ли сняг на Коледа? Малко вероятно е краткият отговор. Но все пак има време и нещата могат да се променят.

Около 27 декември се очаква нова валежна обстановка, ако това се осъществи, е възможно да имаме сняг за Нова година, но и това е в рамките на далечните и несигурни прогнози.

В обобщение - времето се влошава от четвъртък, като ще се създадат условия за валежи и от сняг. Внимателно по пътищата на страната, с подготвени автомобили за зимни условия!

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм