С изложба завърши деветият Национален пленер „Нарисувани усещания” в Свиленград. И това издание събра 10 художници – местни и гостуващи, които твориха в продължение на 5 дни сред природата и забележителностите на града и района. Росен Марковски, Бистра Бакалова, Господин Чакалов, Мара Латева, Николай Димчевски, Венета Станкова, Милен Иванов, Мая Борисова, Карина Кирева и Динко Ненов представиха своите творби на изложба в Арт галерията.


Новосъздадените 20 картини са вдъхновени от исторически старини, природни гледки, градски улици, а ефирността на коприната и нишката от копринената буба избра за тема на творбите си родената в Свиленград известна художничка Мара Латева. Не липсват портрети и пасторални пейзажи край река Марица. Преобладават експресионистични и абстрактни картини в техниките масло, акрил, колаж. Всички те ще бъдат изложени в Арт галерията до края на месец октомври.


Новите творби ще обогатят Художествения фонд на община Свиленград. Той включва над 180 картини от изявени художници от цялата страна, участвали в традиционния пленер, който се организира вече 9 години в чест на празника на Свиленград – 5 октомври.