‘’Няма нищо по-нищожно от доминацията на голямото самочувствие’’.

Снимка: БУЛФОТО

*Текстът отразява мнението на автора, което може да не съвпада с редакционната позиция на darik.bg.

На 21-и октомври 2005 г. Борислав Михайлов е избран за Президент на Българския футболен съюз, като успява да свали от поста Иван Славков, който е начело на родния футбол 10 години. Несменяемият е сменен и започва една нова епоха. 

Тази нова епоха се очаква с надежда. В крайна сметка България се е класирала на Европейско първенство предходната година. В края, епохата ще се запомни като най-голямото петно, най-срамната глава в историята на българския футбол.

В древна Гърция в началото думата "тирания" не е имала негативно значение. Тираните идвали на власт след преврат. Те били смятани за мъдри и умерени. Първите гръцки тирани, макар и да произхождат от елита, идват на власт поради желанието да се избегне господството на олигарси.

През 2004 г. BBC публикува филм-разследване, в който Славков е главно действащо лице. “Да купиш игрите” уличава тогавашния президент на БФС в съгласие за подкуп в замяна на лобиране в полза на домакинството на Лондон на Олимпийските игри. Веднага след филма Славков е отстранен и като член на МОК (Международен Олимпийски Комитет).

Идването на Борислав Михайлов трябва да сложи край на корупцията в българския футбол. Колко наивно звучи това сега…

В днешно време тиранията се свързва със злоупотреба с власт. Диктатор, който не се интересува от благополучието на народа си. В случая, Борислав Михайлов не се интересува от благото на българския футбол. Тиранинът е човек, който упражнява власт според волята си и без справедливост.

Мачът с Унгария е най-точният пример за власт без справедливост. На 6-и ноември Българският футболен съюз излезе с позиция, в която заяви, че “по препоръка на УЕФА” евроквалификацията с “маджарите” ще се играе на стадион “Христо Ботев” в Пловдив, вместо на Националния стадион “Васил Левски”, при това при закрити врата.

След това хаосът бе пълен. Заплахи, че ако двубоят не се проведе на “Колежа”, ще бъдат взети лицензите на Ботев и Локомотив Пловдив. Обвинения, че Община Пловдив е нарушила предварително споразумение за използване на стадион “Христо Ботев”. Лъжи към цялата общественост. Лъжа към кмета на Кърджали Ерол Мюмюн, че сме наказани и поради това не може да има публика на срещата. Лъжа, че с българския футбол е свършено, ако мачът не се играе в Пловдив. Как сме щели да бъдем изключени от УЕФА… Трагикомедия.

Господа управници, този път номерът ви няма да мине. Напротив, сами си влошихте положението. А изказвания от типа “Не смятам, че сме се изложили” и “федерацията си съществува по перфектен начин” не ви помагат. Напротив. Наливат масло в огъня. Това е началото на края. Направихте нещо, за което никой не си бе мечтал преди седмици - обединихте всички фенове срещу себе си. Всички. Те искат справедливост за последните 18 години, в които се превърнахме във футболно джудже.

Никой не заслужава такъв футболен съюз. В четвъртък ще разберете, че всички ви искат оставката, защото всеки тиран намира края си. Балонът се надуваше през годините, но скоро ще се спука. Както Сервантес е казал: “Няма нищо по-нищожно от доминацията на голямото самочувствие”. Към тях можем да добавим страха и самозабравата.

Автор: Илина Стоянова

Всички новини от света на спорта четете на dsport.bg.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм