“Оказа се, че онова, което смятахме за необратим процес - членството в НАТО и ЕС, толкова години по-късно, е възможно за оспорване. Това показва, че върху демокрацията трябва да се работи всеки ден.” Така започна разговорът в "Кой говори" по Дарик с Надежда Нейнски по темата за руското влияние в България.

Експерт по Дарик: Използването на ядрено оръжие от Русия е реална заплаха

"Демокрацията не е представление, в което ти си купуваш билет и наблюдаваш отстрани като публика. Демокрацията е нещо, за което трябва да се работи всеки ден", подчерта тя.

“Руското влияние в България традиционно е изключително високо. Този проблем не се решава единствено с избори, а с промяна в нагласите и ценностите на хората. Изключително тревожно е оспорването на геополитическите нагласи в страната. Нападението на Русия срещу Украйна и предявяването на претенции за сфери на влияние е показателно. Нападението над Украйна е само първа стъпка от онова, което Русия и Путин имат в главите си. Руската Федерация смята, че е наследила и зоните на влияние на СССР”, обясни бившият външен министър.

По думите й влиянието на Путин в Русия е огромно. Според Нейнски такива авторитарни лидери имат нужда от война, за да сплашват и консолидират населението, преподреждайки вътрешния ред в страната да отговаря изцяло на нуждите на установения режим.

Димитър Стоянов: Няма как да предоставим боеприпаси на Украйна

“Колкото повече се разгръща тази война, разбираме, че Путин води изключително последователна политика за връщане на зоните на влияние. Тоест, неговите цели минават отвъд Украйна”, заяви Нейнски. Тя обясни, че Русия се е опитала да договори преразпределение на сферите на влияние в Източна Европа и сега използва войната като инструмент, за да прокарва целите си. “България трябва да направи нещо не само заради Украйна, а и заради себе си”, допълни тя.

Бившият външен министър обясни, че планът на Русия е изключително широк и преминава през дестабилизация на цели региони. Тя заяви, че на този етап всички избори - без значение дали парламентарни, или президентски, е геополитическо предизвикателство пред България.

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

“Увлечени в големите геополитически трансформации, ние не успяхме да преведем на хората какво означават тези трансформации. Разказът за демокрацията трябва да се развива всеки ден. В момента повече от всякога това трябва да бъде така”, обясни Нейнски за нуждата от продемократични позиции и нагласи в обществото.

“Те добре разказват тяхната приказка (проруските политици в България). Инструментът, които те използват, бидейки недемократични, е лексиката на страха. Плашат с еврозона, плашат и с ядрени оръжия. Ние виждаме какво прави Путин в Украйна - той страхува руснаците. Те се страхуват какво ще означава за тях персонално една загуба на Русия. Той представя всичко това като екзистенциален проблем.”

По думите й в Русия индивидуалният живот никога не е бил на преден план. За руснаците над 200 000 загуби в жива сила са приемлива жертва. Засилващата се бедност и зависимостта от Китай също не е проблем. 

“Големият въпрос е, че Русия и демократичният свят си представят победата в Украйна по различен начин и тук е въпросът къде стои България.” 

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

“Единственият начин, с който може да се бори дезинформацията е с повече информация”, обясни Нейнски относно ширещата се пропаганда в България. “Загубата и неубедителността на демократичната приказка има в основата си един проблем. Как сме подредили ценностите си в живота - кое е най-важното за нас”, продължи тя и даде пример с изследване от преди години, в което за поляците висша ценност, свързана с ЕС, са свободата и демокрацията, а за българите - високите заплати. 

Като естествен компас за правилния избор Нейнски даде младите хора. “Децата ни дават емоционално отговор на този въпрос. Коя е онази система, която те предпочитат? На Запад или на Изток отиват?”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм