Към момента няма заплаха от използването на ядрено оръжие, коментира пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във връзка с информацията за разположени от Русия в Беларус тактически ядрени оръжия. Според Димитър Стоянов това е знак, че въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава. Той обясни, че страната ни не разполага с калибър боеприпаси, подходящи за Украйна.

България следва общата политика на ЕС, коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов.

По отношение на предоставянето на 1 млн. броя боеприпаси за Украйна министърът коментира, че те трябва да излязат като наличности от някои складове, но в българската армия няма такива снаряди.

Според министъра въпреки предоставянето на боеприпаси и въоръжение на Украйна, конфликтът не стихва, а се задълбочава.

Той посочи, че съгласно решението на Народното събрание за модернизация на армията, Министерството на отбраната предоставя муниции и боеприпаси на ВМЗ-Сопот.

Така, по думите на министъра, изделията след като бъдат проверени и преработени, ще бъдат използвани за договорите, които има ВМЗ, а то от своя страна ще се ангажира да произведе нови за българската армия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм