Трудовата книжка вече да не е на хартия, а в електронен вариант, решиха депутатите на първо четене. Промените в Кодекса на труда предвиждат да се създаде електроенен регистър на заетостта, поддържан от НАП, в който се вписват всички данни от трудовата книжка.

Според новите текстове служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, работодателите обаче няма да могат да виждат данни като получаваното заплащане на предишното работно място.

НС одобри на първо четене два законопроекта за промяна на Закона за защита от домашното насилие

От "Възраждане" изразиха резерви по отношение на законопроекта, а Георги Геориев уточни, че становищата на НАП и НОИ също са отрицателни.

Според ГЕРБ-СДС в законопроекта има неточности, които трябва да бъдат отстранени между двете четения и е важно да се знае кои ще са институциите, които ще отговарят за точността при въвеждането на данните от хартия в електронен формат в новия трудов регистър.

От ДПС не отрекоха необходимостта от дигитален преход, но заявиха, че тези изменения в Кодекса на труда няма да решат съществуващите проблеми, а дори ще създадат нови.  

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм