На първо четене депутатите приеха приравняването на гражданските договори към трудовите, както и облагането на бакшишите. Промените са по предложение на правителството и са част от пакета данъчни закони, свързани с проекта за държавния бюджет за 2024 година. Законопроекта за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица беше отхвърлен в парламентарните комисии, но получи одобрение от мнозинството в зала, въпреки отправените критики.

От опозицията определиха промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложени от финансовото министерство като неприложими, недомислени, неприемливи и трудноосъществими. Една от мерките предлага приравняване на гражданските договори с трудовите, което не е редно смята Павела Митова от "Има такъв народ".

От ПП-ДБ защитиха промените.

Георги Гьоков от БСП  коментира облагането на доходите на гъбарите и билкарите, които ще трябва в началото на всеки месец да заплащат 30 лева в горските стопанства.

Критики предизвикаха и плановете за данъчно облагане на бакшишите. Любен Дилов от ГЕРБ-СДС уточни, че промените в данъчните закони приличат на лична вендета със сектор туризъм и ресторантьорство.

Промените бяха приети на първо четене с гласовете на управляващото мнозинство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм