МВР са започнали разследване срещу Славена Точева - кандидат-депутатът получил рекорден брой преференции, съобщават от СЕГА. Представителката на ГЕРБ получи 10155 преференциални гласа на изборите от неделя, но това не бе първото й такова постижение. Общият й сбор от получени преференции на последните 5 избора e 30317.

Славена Точева казва по 0.04 думи за всяка преференция, най-често употребява “благодаря”

Информацията, която се предоставя, е за търговия с гласове във Варна, свързана с кандидатката на ГЕРБ Славена Точева. Има поне три производства, които са в процес на наблюдение от Районната прокуратура във Варна. В МВР във Варна има информация за престъпна група, която действа от изборите през април 2021 г. и се занимава с изборни престъпления, включително с купуване на гласове за ГЕРБ и Точева. Лидер на групата е Н.Т., който се занимава с организирането на дейността за различни общини и социални групи. МВР има информация, че групата получава съдействие от кметовете на ГЕРБ в областта. Н.Т. е разработван за наркотици, но след информация за купуване на гласове той е станал обект на разследване. В дома на Н.Т. са открити агитационни материали за Точева, а при претърсване на офиса на Д.С., който предоставя пари за купуване на гласове, са иззети значителни суми от пари. Все още се работи по разследването за изборни престъпления.

Възход, падение и нищо ново под Слънцето: Какво ни очаква в новото Народно събрание

През 2021 г. Н.Т. е обвинен в изборна търговия, но разследването срещу него е прекратено. Преди последните избори има информация, че група купува гласове в полза на ГЕРБ и Точева. Прокуратурата е внесла искане за СРС, но съдът във Варна отказва. Наблюдение е организирано на офиса на Д.С., но мястото е трудно достъпно и с малка възможност за извършване на наблюдателна дейност. На 24 март оперативна информация открива лице от село Аврен, което купува гласове в полза на ГЕРБ и Точева. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, съдържащи по 50 лв., както и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Делото е пратено в съда и се наблюдава от Районната прокуратура във Варна. На 30 март друго лице от Девня е открито да купува гласове в полза на Точева. Намерени са пари, агитационни материали за Точева и тефтер с имена и суми. Разследване е водено за корпоративен вот в полза на ГЕРБ във Варна, където четирима души са задържани за размяна на пощенски пликове в заведение в кв. "Чайка". При обиските им и претърсването на автомобилите им са намерени 6000 лв. и агитационни материали за ГЕРБ. Разследва се и сигнал, че в деня на изборите Т.Р. от Аксаково предлага по 50 лв., за да се гласува за Точева. Разпитани са 7 свидетели.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм