Джери Лий Люис е последният представител на рокендрола от 50-те години. А може би по-правилно е да кажем, че беше последен, защото земния му път приключи малко след като навърши осемдесет и седем години.

„Музикална история“, еп.2 „Rock Around The Clock“

Той се ражда във Фарадей, Източна Луизиана, САЩ. Както повечето от вас вероятно си спомнят, Луизиана е люлка на много джаз и кънтри енд уестърн музиканти от 30-те и 40-те години на XX век. Джери израства в семейство на бедни, но силно вярващи християни. Първоначално се учи да свири на китара, но инструментът не му харесва особено. Иска му се да свири на инструменти, каквито знае, че си купуват богатите хора. Пиано например. Един ден баща му го изненадва, подарявайки му комплект клавишни инструменти. Първият професионален запис на Джери е през 1952 година. Той, заедно с Литъл Ричард, Фатс Домино и Майк Джордан, прокарват първите рокендрол звуци, макар специалистите да смятат Бил Хейли и Елвис Пресли за автори на първите чисти рокендрол хитове. За кратък период Джери Лий Люис се радва на голям успех в САЩ и има доста фенове сред хора от най-различни раси и народности в Америка. Но успехът му внезапно е помрачен през 1958 година, когато американското общество научава за нов брак, който музикантът сключва със своя 13-годишна братовчедка, още преди да е разтрогнал този с тогавашната си съпруга. От десетки хиляди на ден, приходите му падат на двеста долара за вечер. Години по-късно публиката му прощава и той се връща на сцената като хитов кънтри изпълнител. А скандалите не спират да го следват и в следващото десетилетие.

„Музикална история“, еп.3 - „Love Me Tender“

Джери Лий Люис се жени общо пет пъти и има шест деца. Макар да минава през доста трудни периоди, включително зависимости от алкохол и наркотици, странни смъртни случаи на негови жени и деца и други житейски изпитания, той живее до 87 години.

Но защо казваме, че бе последният мохикан на рокендрола? През последните няколко години един след друг си отидоха от този свят всички по-известни рокендрол музиканти от това поколение, които в голямата си част оцеляха до над 85-годишна възраст.

„Нотна стойност“, еп. 45: „Alive“ на Pearl Jam - красота, родена от две трагедии

През 2017 година починаха Чък Бери, който тогава бе на 90, и Фатс Домино - на 89 години. През 2019 година пък на сто години си отиде Дейв Бартоломю, също изявен рокендрол композитор. През 2020 година на 87 почина Литъл Ричард. В началото на 2021 година, в седемдесет и деветата си година ни напусна и Рони Спектър, част от популярния състав „The Ronettes“. В най-ранните си години и тя е проявявала интерес към рокендрола. Серията завърши с Джери Лий Люис. На 28 октомври умира в дома си в Тенеси, където го откриват.

„Музикална история“, еп.4 - „Diana“ на Paul Anka

Днес се питаме ценим ли артистите приживе за това, което оставят на поколенията. Може би не съвсем, тъй като в България Джери Лий Люис не е толкова популярно име. Прави впечатление обаче, че това поколение се задържа по-дълго от поколението на 80-те години, което в голямата си част почина между 48 и 65 години. Един след друг ни напускаха имена като Майкъл Джексън, Принс, Уитни Хюстън, Джордж Майкъл, Дона Съмър, Ленард Коен. Разделяме се с велики музиканти и в последната година, започнала със смъртта на Оливия Нютън Джон. Само в последната седмица се разделихме с Кийд Левин от пънк рок групата „The Clash“, Дан Маккафърти – оригиналния вокалист на шотландската банда „Nazareth“, бразилската певица Гал Коста и Кормак Род – 25-годишният син на актьора Том Род. В предишните седмици имаше и още музиканти, поели дъх за последен път, включително Франко Гати от „Ricchi E Poveri“, кънтри звездата Лорета Лин, блус китариста Джеф Кук, композитора Монти Норман, Алек-Джон Съч от „Bon Jovi“, рапърът Кулио и много други. В България пък изгубихме оперната певица Рени Бръмбарова и джаз музикантите Кирил Македонски и Емануил Манолов - Бадема.

„Музикална история“, еп.5: „Buona Sera“ на Louis Prima

Музиката е показвала многократно, че обезсмъртява своите автори и интерпретатори. Често музикалната история идва на помощ, за да ни напомня за техния принос.

„Музикална история“, еп.1: „Очи чорние“ на Луис Армстронг

Най-големият принос, с който светът запомни Джери Лий Люис, бяха няколко негови хита. На първо място това са „Great Balls Of Fire“ и „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On“, които най-често се цитират в световните медии. Други също популярни песни, които той изпълни, са „Big Blond Baby“, „Livin’ Lovin’ Wreck“ и „Sweet Little Sixteen“.

В интервю, дадено осем години преди смъртта му, Люис споделя, че не съжалява за нищо, което е преживял и че през цялата си кариера е бил искрен с публиката за всичко, което му се случва. Той казва, че дори би го преживял отново по същия начин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм