Кой е Пол Анка преди „Diana“? Напълно обикновено момче от Отава, Канада, чиито родители са ливанци по произход и държат ресторант в града. Синът им много се увлича по църковните песнопения и даже пее известно време в местен православен хор, а в гимназията е част от училищно трио. От малък иска да бъде известен с нещо, независимо с какво. Когато е на петнадесет, записва първата си песен, наречена „I Confess“. Тя е издадена като сингъл, но никой не й обръща внимание. Това е най-обикновен запис на един от многото кандидати за слава. Но случва се така, че в живота на Пол става нещо много важно. Когато е на петнадесет, той се влюбва. Момичето е една от многото други посетителки в църквата, където той ходи. Вместо съсредоточено да слуша проповедите, младият Пол е забравил и църква, и свещеник, и всичко друго… Обектът на чувствата му е някоя си Даяна Аюб. По онова време тя е на 20 години, с пет години по-голяма от Пол. Но чувствата не се интересуват от възрастта. В момент на върховно вдъхновение, Пол измисля музиката и текста на песента за Даяна. По онова време Даяна е доста популярно име в Канада и САЩ. Но той мисли за своята Даяна.

„Музикална история“, еп.3 - „Love Me Tender“

Сега ще развенчаем един мит, който доста се е настанил в интернет и даже уважавани журналисти се подвеждат. Според този мит Даяна всъщност е детегледачката на по-малките брат и сестра на Пол. Това се отхвърля от самия Пол, който в интервюта казва, че онази Даяна, за която е мислел тогава, е момиче, което почти не е познавал. По-късно в своята автобиография той твърди, че тя е работила в офисите на канадската конна полиция като секретарка. Но музикалната митология е решила, че това е детегледачката и този сюжет много се харесва на всички любители на сладникави легенди. Те твърдят, че Пол и досега се срамува да си признае каква била работата. Има някаква вероятност жената да е помагала на семейството понякога, но нека не придаваме важност на този детайл.

„Музикална история“, еп.2 „Rock Around The Clock“

И така, превъзбуден от посвещението, което иска да направи, през март 1957 година Пол отива на прослушване в „ABC Paramount Records“, една от големите звукозаписни компании тогава. Тя е базирана в Ню Йорк, а на прослушванията присъства и продуцентът Don Costa, изпълнителен директор на компанията. Там Пол изпълнява „Diana“ и Don Costa решава да даде шанс на момчето, записвайки официално песента. Но Пол е непълнолетен и не може сам да подписва договори. Затова продуцентът се обажда на баща му, който да свърши тази работа. Песента е записана в студиото на компанията на 20 май, а на втори юли е пусната на пазара. За кратко се превръща в нечуван хит едновременно в САЩ и Великобритания, където девет поредни седмици е на първо място в местната класация „New Musical Express“ и за нула време продава милион и двеста и петдесет хиляди плочи. Интересното е, че макар да е записана в САЩ, първоначално тя не става хит там, а достига първо до Европа, за да се завърне обратно благодарение на дистрибутор на музика, който я чува в музикален магазин и решава да продава плочи с нея в Ню Йорк. В общата класация на „Billboard“ достига второ място, а в класацията за R&B хитове става номер едно. За отрицателно време Анка продава над девет милиона албума в САЩ, с което може да се конкурира само с Елвис в онзи период. С годините цифрата на продадените копия на този сингъл нараства до двадесет милиона по целия свят. За известно време неговият сингъл е най-търсеният във Великобритания за цялата дотогавашна история на продажбите. Акцентът временно се измества от дебютиралия наскоро в Англия Елвис Пресли. Успехът е толкова масов, че Анка веднага започва международно турне. Идва септември и той трябва да тръгне на училище, но изоставя образованието си и продължава своята обиколка. Родителите му се отървават набързо от ресторантчето под наем, обират си багажа от скромния дом в Отава и се преместват в Ню Джърси, където заживяват доста по-добре и подпомагат дейността на първородния си син. За кратко техният Пол, който преди време си въобразявал как ще стане преуспяващ адвокат, или пък журналист, обикалящ най-горещите точки на света, става музикален идол на тийнейджърите и прави още хитове. Само в следващите шест години той написва над двеста песни. За съжаление, майка му умира още когато е на осемнадесет, така че не успява да види много от неговите бъдещи успехи.

„Музикална история“, еп.1: „Очи чорние“ на Луис Армстронг

На осми септември 1957 година Пол Анка дебютира и в шоуто на Ед Съливан, където хладнокръвно изпълнява песента пред възторжената публика, главно от женски произход. Скоро след това той е поканен в прочутото кабаре „Копакабана“ в Ню Йорк, където дотогава е недопустимо да пее момче на шестнадесет. Там Пол споделя сцена с вече актуалните Buddy Holly и Chuck Berry.

По онова време Пол е много рядко явление. Почти всички автори на музика са професионалисти на сериозна възраст. Дори първите хитове на Бил Хейли и Елвис Пресли, за които нашите по-редовни любители на рубриката знаят, са писани от такива хора. А Пол от петнадесетата си година пише песни. Е, нито „Diana“, нито песните след нея могат да се похвалят с кой знае какви качества. Критиците също не пропускат да кажат, че по-сладникав поп с по-тривиално ученическо обяснение в любов, писано в съвсем клиширани рими, не са чували. Но публиката иска разнообразие и простота на музикалните форми и ги получава.

В родната му Канада Пол Анка не постига нещо особено. Има разкази как местни деца го освиркват на концерт и оттогава той не стъпва там дълго време. Но това не е вярно. Пол обича Отава и често се връща там. В интервю за местно радио той разказва колко особено се е чувствал, когато изведнъж, буквално за три седмици, е станал супер известен. Връщайки се вкъщи, цялото внимание е било насочено към него. Разбирайки, че животът му се променя, той осъзнава, че трябва да остане хладнокръвен и да опита да понесе тежкия товар на славата.

В едно свое интервю Пол Анка казва, че принцеса Даяна е кръстена на неговия хит. Той разбира това от приятели на кралското семейство. Нейната майка, Франсис, много обичала тази песен и през 1961 година именувала дъщеря си Даяна като протест срещу мъжа си Джон, който мразел поп музиката и същевременно все питал жена си кога най-сетне ще му роди син, след като вече има две дъщери от нея.

Попитан за успеха на песента, Пол разказва, че тя много наподобява еврейско песнопение и затова звучи някак познато на европейската публика.

Между другото, за днешните слушатели не е толкова популярен оригиналът от 1957 година, а втората версия, която Пол Анка записва през 1963 година за своя компилация със златни хитове.

През 1963 година Анка пише продължение на „Diana“, наречено „Remember Diana“. То разказва за Даяна, която го напуснала и разбила сърцето му. Песента достига до 39-то място в класациите в САЩ. Любопитни журналисти са установили през 2002 година, че въпросната Даяна, на която е посветена песента, е разведена с две деца и държи магазин за дамско облекло в родния си град.

Пол записва „Diana“ още няколко пъти. През 1996 година прави версия на испански и английски с Рики Мартин. А през 2006 година я записва и на италиански, този път с Адриано Челентано. Кавърите на парчето са много и на десетки езици, като такива се появяват дори и веднага след издаването на хита. Българският принос към тях идва от „Wickeda“ и техния първи албум „Революция“ от 1998 година, където те я правят в по-бърза версия и с оригиналния английски текст. Малко хора знаят, че Пол Анка е автор и на една от популярните песни на Buddy Holly – „It Doesn’t Matter Anymore“, която той записва година преди смъртта си през 1959 година. Той също така пише текстове за хитове като „She’s A Lady“ на Tom Jones, а както и за незабравимата класика на Frank Sinatra „My Way“.

Но това е история за друг епизод.

„Diana“ остава най-популярното парче на Paul Anka. Днес той е на 81 години и продължава да се появява по световните сцени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм