Днешният епизод на „Музикална история“ е посветен на една култова песен от края на 50-те години: „Bye Bye Love“ на „The Everly Brothers“

„The Everly Brothers“ е американско дуо, съставено от Фил и неговият по-голям брат - Дон. В повечето случаи Дон пее баритоновите, а Фил – теноровите партии. Музиката на братята Евърли съчетава рокендрол и кънтри. Затова те еднакво радушно са приети сред публиката и на двата жанра. Благодарение на това съчетание, рокът търпи ново развитие, което ще даде своите плодове най-вече в първата половина на 60-те години и с развитието на фолк-рока.

„Музикална история“, еп.2 „Rock Around The Clock“

Двамата Евърли се раждат в музикално семейство, с което се изявяват още от малки в тяхната по-голяма група „The Everly Family“. Това се случва още от средата на 40-те години, когато двамата са 7-8-годишни и пеят в радиопрограма, водена от баща им - Айк в радиостанция в Айова. Влиятелни музиканти чуват двамата братя, докато те учат в гимназия в Ноксвил, Тенеси, и ги подпомагат да започнат професионална кариера. Чет Аткинс, популярен по онова време музикант, е стар приятел на семейство Евърли и насърчава двете момчета да запишат свои песни. Първите записи на тяхна собствена музика са от 1956 година.

„Музикална история“, еп.3 - „Love Me Tender“

В началото на 1957 година се появява и първият им хитов сингъл – „Bye Bye Love“. Той е записан на първи март 1957 година в студиото „RCA Victor“ в Нешвил, щата Тенеси, и е издаден от „Cadence Records“ през същия месец. Преди това той е бил предлаган на над трийсет американски изпълнители и всички го отказвали. Явно песента им изглежда твърде лековата и простичка. Но тъкмо това я прави разпознаваема по-късно. Авторът Будло Брайънт казва, че със съпругата му силно са вярвали, че песента е добра и с голямо разочарование са посрещнали новината, че никой не я желае. „Те казваха, че е неподходяща за тях, даже ни питаха имаме ли нещо по-добро“ – казва още Брайънт.

Днес нямаме записи от оригинални демо касети, тъй като всичко изгаря при голям пожар през 2008 година в архива на „Universal“.

В музикалните среди битува легенда, че двамата братя са получили 64 долара за сесията, в която са записали „Bye Bye Love“. Дали е било така, няма откъде да знаем.

Но ето какво още си спомня Будло Брайънт в интервю от 1981 година. Той измисля мелодията на песента една вечер, докато съпругата му - Фелис шофира по магистралата към техния дом. Той винаги е носел лист и химикал в колата им, за да може да записва такива хрумвания.

„Музикална история“, еп.4 - „Diana“ на Paul Anka

Хитът излиза на пазара и тъкмо да се настани в класацията на „Billboard“, когато популярният кънтри певец Уеб Пиърс записва кавър. Това става буквално шест седмици след записа на братя Евърли. Момчетата се притесняват, че новата версия ще надмине успеха на тяхната и Дон Евърли звъни на продуцента Арчи Блеър, за да го пита как да реагират. Но Арчи ги успокоява, че другата версия ще пробие само в кънтри чарта, докато тяхната ще се справи отлично в поп класацията. Така и става. Тя стига само до седмо място в кънтри класацията и до седемдесет и трета позиция в общата поп класация, а после отстъпва, преди още да е набрала скорост. Така още през пролетта версията на „The Everly Brothers“ достига едновременно до втора позиция в поп класацията и до първо място в кънтри чарта. За кратко тя става и най-продавания сингъл в Америка.

Звездният период на „The Everly Brothers“ минава пика си в края на 50-те години. От 1961 година те се записват в резерва на морската пехота на САЩ. После пък се скарват с ръководителя на групата и продуцент - Уесли Роус. След това се увличат по наркотиците, а за капак идва ерата на „Бийтълс“, които изместват всички останали на заден план.

„Музикална история“, еп.5: „Buona Sera“ на Louis Prima

Но говорейки за групите от 60-те като „The Beach Boys“, „Simon & Garfunkel“, „The Bee Gees“ и вече споменатите „The Beatles“, всички те по един или друг начин са повлияни от талантливия дует и тяхното фино съчетаване на китари и гласове. Даже повечето от изредените групи в ранните си концерти изпълняват техни песни. Момчетата от „The Beatles“ стигат дотам да се нарекат „Британските Everly Brothers“. За да усетите влиянието на дуото върху Ленън, Маккартни и компания, достатъчно е например да чуете „Cathy’s Clown“ на „The Everly Brothers“ и след това хита на „The Beatles“ „Please Please Me“.

Музикална история еп. 6: Jerry Lee Lewis

И още една любопитна история. Освен кавъра, който „Beatles“ правят на „Bye Bye Love“ по време на записите на албума „Let It Be“ през 1969 година, Джордж Харисън, китарист в групата, прави своя версия, вече като солов музикант, през 1974 година, включвайки я в своя култов албум „Dark Horse“. Той променя донякъде мелодията и текста на песента и я посвещава на съпругата си - Пати Бойд, която го напуска заради техния общ приятел и колега - Ерик Клептън. Клептън от години вече е лудо влюбен в Пати и още отдавна й е посветил един от най-големите си хитове – „Layla“, който записва с „Derek & The Dominos“ през март 1971 година. Той само чака момента, в който Харисън ще си повярва твърде много, ще започне да прекалява с кокаина и със задявките си с други девойки, за да се среща насаме с жена му и да я ухажва. Харисън толкова е ядосан на Клептън и на съпругата си прелюбодейка, с която са женени вече осем години, че даже извършва една малка лудория. Той прави така, че да впишат Клептън като свирещ на китара и Пати като беквокалистка във вътрешните бележки към обложката на албума. А всъщност Клептън изобщо не е свирил, нито пък Пати е пяла. Така се захранват слухове, че двамата са участвали в песен, осмиваща техните отношения, а не са разбрали, че в текста става дума за тях. Това е малкото отмъщение на Джордж. А истината е, че Харисън записва всички инструменти и вокали абсолютно сам в своето домашно студио във Фрайър парк. По-късно, в интервю през 1977 година, той определя включването на Пати и Ерик в обложката като малка шега. През същата година той се развежда с Пати и на по-следващата 1979 година тя се омъжва за Клептън, с когото са в брак до 1989 година. Изоставена и от Клептън, Пати дълги години ходи по психотерапевти, за да оплаква съдбата си, а накрая си намира един богат строителен предприемач, ухажва го 20 години и накрая успява да го накара да се омъжи за нея. Сега тя е популярна водеща на подкаст и понякога разправя пикантерии за Ерик и Джордж, за да напомня за себе си.

И така, „Bye Bye Love“ си има своето влияние и в поп културата. През 1995 година е заснет филм със заглавие „Bye Bye Love“, където на фона на това и други парчета на братя Евърли, трима разведени мъже се впускат в различни връзки с жени.

Един от хората, говорещи за огромното влияние на тази песен върху него, е Греъм Неш от „The Hollies“. В интервю Греъм казва, че той и неговия колега от групата - Алън Кларк са силно повлияни, когато за пръв път чуват песента, и тя е определяща за бъдещите им занимания с музика. Той казва, че винаги по-късно, когато прави музика, се опитва да накара хората да се почувстват така, както той се е почувствал, когато за пръв път е чул „Bye Bye Love“. Пол Саймън, друг голям фен на песента, разказва как, докато били деца със своя бъдещ вокален партньор -Арт Гарфънкъл, те си купуват сингъла от магазина за музика и оттогава той става неразделна част от концертите им. И когато записват албума „Bridge Over Troubled Water“, те включват и тази песен, добавяйки и записани звуци от пляскане на публика от техни живи изпълнения.

Списание „Rolling Stone“ класира „The Everly Brothers“ на първо място сред двадесетте най-популярни дуета в музиката и на 33-то място сред стоте най-велики изпълнители за всички времена. Те са въведени в „Залата на славата на рокендрола“ още през 1986 година, а по-късно и поотделно са включвани в различни списъци със знаменитости.

Музикална история Еп. 8: „Jailhouse Rock“ на Elvis Presley

Фил умира на 74 години през 2014 година от белодробно заболяване, вероятно причинено от прекомерно пушене в последните му години. Седем години по-късно с живота се разделя и неговия брат - Дон. За последен път той пее песента през 2018 година, заедно с Пол Саймън, в рамките на прощалното му турне. Там Пол дублира вокалните партии на Фил Евърли.

Музикална история еп. 9: Oh! Carol на Neil Sedaka

Малко след излизането на „Bye Bye Love“, „The Everly Brothers“ създават и още една песен, която става хит. Но за нея ще говорим в следващ епизод.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм