„Олицитворение за смелост и издръжливост на украинския народ в борбата му срещу руската агресия“. Това са причините на „Файненшъл Таймс“ да избере Володимир Зеленски за личност на годината.

Какво оръжие ще предостави България на Украйна?

„44-годишният Зеленски си спечели място в историята с изключителната си демонстрация на лидерство и сила на духа“, пише изданието, като отбелязва, че Украйна е изненадала света с отблъскването на руската атака срещу Киев и с контранастъплението си в Харковска и Херсонска област, а силите на Зеленски се насочили на юг и изток, дори когато зимата настъпва, с цел да освободят цялата украинска територия, включително района на Донбас и Крим.

„30 часа без ток“: Зеленски разкритикува работата на Кличко в Киев

Междувременно Киев успява да обедини Запада в коалиция в подкрепа на Украйна, особено по отношение на финансите и доставките на оръжие.

Девет месеца в борба за национално оцеляване срещу руските нашественици, Володимир Зеленски изглежда уморен, с тъмни кръгове под очите. Това, което би искал да прави, вместо да се изправя срещу безмилостен нашественик, е да лови риба със сина си. „Просто искам да хвана шаран в река Днепър“, признава той.

Историческо видео: Първи разговор между Зеленски и Макрон веднага след началото на войната

За да вкуси от нормалния живот, президентът може би ще трябва да почака още дълго въпреки изненадващата поредица от успехи на бойното поле за украинските сили.

В интервю за изданието Зеленски признава, че се определя повече като „отговорен“, отколкото като „смел“. „Просто мразя да разочаровам хората.”

Решението на Зеленски да остане в Киев в началото на инвазията, вместо да приеме предложението на САЩ за евакуация, е един от най-запомнящите си моменти във войната, който мобилизира украинската армия и народа за съпротива. Това изненада украинци и западни съюзници, които нямаха големи очаквания спрямо политическите лидери на страната.

Очакват се нови прекъсвания на тока в украинската Николаевска област

"Файненшъл Таймс" сравнява Зеленски с британския премиер Уинстън Чърчил, който се включва по радиото, за да сплоти страната си по време на Втората световна война.

Украинският президент използва социалните медии, за да агитира непрестанно за военна и финансова подкрепа от Запада, превръщайки тежкото положение на народа си в морален лост за въздействие върху лидерите в Европа и САЩ. Той се справя със задачата да убеди Европа да поеме огромните разходи за противопоставяне на Русия и да предложи на Киев път към членство в ЕС.

„Той е човек на хаоса. По време на война е хаос, а той се чувства като у дома си”, разказва Юлия Мендел, която е била прессекретар на Зеленски.

Белият дом: Байдън няма намерение да се среща с Путин сега

Зеленски се обърна към безброй парламенти, конференции и събития - от наградите "Грами" до фестивала в Гластънбъри - пример, според изданието, за забележителна комуникация.

Като изключение от уверените послания на Зеленски се счита настояването му, че ракетният удар, при който на 15 ноември в Полша загинаха двама души, е дело на Русия. "Въпреки че полски и американски официални лица заявиха, че вероятно става въпрос за отклонила се украинска противовъздушна ракета, Зеленски нарече това "много значителна ескалация", която изисква съюзнически отговор - което го постави в противоречие с Вашингтон, Варшава и други европейски столици, които се стремят да не бъдат въвлечени във войната, припомня „Файненшъл Таймс“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм