България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред журналисти.

По думите му предоставянето на военната помощ ще стане на база на взетото решение от парламента.

Донев: МС никога не е изразявал позиция за участие във войната

Министърът на отбраната е предоставил списък какви са възможностите на Българската армия. Този списък съвсем скоро ще излезе, уточни Стоянов.

"Според възможностите на Българската армия, ние ще окажем помощ на Украйна, както решиха депутатите“, коментира още министър Стоянов.

Стоянов: До края на седмицата ще бъде готов анализът за изпращането на въоръжение на Украйна

Той изтъкна, че помощта, която ще даде България на Украйна, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

"Това, с което помагаме, е това, с което можем да си позволим да помогнем в момента", заяви още служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

Припомняме, че на 3 ноември парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна. Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, решението бе подкрепено. „Против“ се обявиха от БСП и „Възраждане“. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Дебатът за общ проект на решение за оказване на военна помощ за Украйнапродължи повече от три часа. Проектът на решение е изготвен на съвместно заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика. Той обединява проектите за решения, внесени от ПГ ГЕРБ-СДС и този на „Демократична България“. 

АНКЕТА: „За“ или „Против“ военното подпомагане на Украйна

В хода на дискусията по представения проект, който предвижда военна и военнотехническа помощ за Украйна и модернизация на Българската армия, „за“ помощта се застъпиха вносителите от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“. В подкрепа се изказаха и от „Продължаваме Промяната“, ДПС и „Български възход“. Категорично „против“ подобно проекторешение бяха от „БСП за България“ и „Възраждане“.

Във фокуса на дискусията бе състоянието на Българската армия, нейната боеспособност и възможностите за нейното превъоръжаване. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм