"Не съм изненадан от вниманието, с което следите медийните изяви на Антон Кутев. Министър председателят не изяснява какво е искал да каже говорителят на правителството, обикновено се случва точно обратното. Министерският съвет никога и никъде не е изразявал своя позиция за участие във войната. Българското правителство, макар и служебно - с друго в момента не разполагаме, прави необходимото, за да бъде готова държавата ни за адекватна реакция, в случай на ескалация и разширяване на конфликта".

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в Народното събрание по време на парламентарния контрол и в отговор на въпрос от лидера на левицата Корнелия Нинова относно позицията на служебното правителство, че България е "пред война", предаде БГНЕС.

Депутатите удължиха на първо четене действието на бюджета за 2022 г.

Донев обясни, че за позициите на МС може да се съди по неговите решения, и напомни, че позицията на МС винаги е била за решаване на конфликта в Украйна по мирен начин чрез дипломация. Служебният премиер подчерта, че следи процесите на сближаване и диалог на партиите в НС. "МС изпълнява взетите от НС решения за модернизация на армията", каза още той.

Въпросът на Корнелия Нинова, лидер на БСП е породен от изказването на Антон Кутев, говорител на служебното правителство, в интервю за държавното радио. "Когато си преди война, на теб ти трябва оръжие. Със социални помощи война на се печели, ако ти се наложи да участваш", е цитатът на Кутев, посочен във входирания въпрос на Нинова към Донев.

Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима, увери Донев

Нинова попита дали ще се търси отговорност за изказванията на Кутев. "Проявявайте повече уважение към институцията Народно събрание", призова Нинова.

Въпросът за това дали от Кутев ще бъде търсена отговорност, обаче, остана без отговор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм