Белият дом опроверга условното предложение на президента Джо Байдън да седне на масата на преговорите с президента Владимир Путин, като заяви, че той "няма намерения да провежда среща в момента".

"В момента той няма намерения да разговаря с г-н Путин. И както също така каза, Путин не е показал абсолютно никаква склонност да се интересува от какъвто и да е диалог. Всъщност, точно обратното", заяви пред репортери съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби.

След изявлението на Байдън: Путин е „отворен за контакти“?

Байдън заяви в четвъртък по време на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, че би бил готов да разговаря с Путин за разрешаване на конфликта в Украйна, ако лидерът на Кремъл "търси начин да сложи край на войната".

Това беше най-далечната стъпка, която Байдън е предприемал, за да изрази готовност за среща с Путин, който преди повече от девет месеца нареди на военните си да започнат инвазия в съседна, прозападна Украйна, предизвиквайки световен дипломатически и икономически шок.

Макрон ще разговаря с Путин в близките дни

Междувременно Кърби заяви, че Западът не настоява президентът на Украйна Володимир Зеленски да започне преговори с Русия в момент, когато украинските сили имат многократни успехи срещу нахлуващите руски военни.

"Президентът изобщо не е посочвал, че сега е моментът за преговори. Всъщност той беше последователен, че само президентът Зеленски може да определи дали и кога ще има преговорно споразумение и как ще изглеждат обстоятелствата около това споразумение", каза Кърби.

Подоляк: 13 000 украински войници намериха смъртта си във войната

"Войната може да приключи днес без преговори, ако Путин постъпи правилно и просто напусне Украйна. Неговите войски нямат място там", допълни Кърби.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм