Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че скоро ще разговаря с руския президент Владимир Путин, като изрази надежда, че преговорите за прекратяване на войната в Украйна са "все още възможни".

По време на официалното си пътуване във Вашингтон Макрон заяви, че планира да разговаря с руския си колега "през следващите дни".

200 омара за вечеря в Белия дом: Депутат разкритикува Байдън

"Искам първо да осъществя това държавно посещение и да проведа задълбочена дискусия с президента Байдън и с нашите съвместни екипи", заяви френският президент в предаването "Добро утро, Америка" на ABC, което бе излъчено малко преди Макрон да бъде посрещнат в Белия дом от президента Джо Байдън.

Макрон се е срещал многократно с Путин, който се превърна в парий за Запада заради инвазията в съседна Украйна през февруари, която отне живота на хиляди хора.

"Моето убеждение и моят прагматичен подход е да кажа, че трябва да се ангажирам с действащите лидери и с този, който отговаря за страната", каза Макрон.

Франция се готви за недостиг на ток през зимата

"Защото, ако вярваме в националния суверенитет, не можем да заявим, че предварително условие за започване на преговори е смяна на режима."

Френският президент изрази оптимизъм за напредъка на Украйна в съпротивата срещу Москва, но предупреди, че предстои дълга и трудна война.

"Украйна очевидно провежда много положителна контраофанзива, (но) да се каже, че печели войната, вероятно е твърде рано."

Той подчерта, че все още може да бъде постигнат "устойчив" мир, който да сложи край на конфликта.

Макрон с опасения: Икономическите мерки на САЩ може „да фрагментират Запада“

"Мисля, че все още е възможно" да се върнем към преговорите, каза той пред ABC.

Що се отнася до това дали Путин може да бъде надежден участник в мирните преговори, Макрон предположи, че присъдата все още не е произнесена.

"Ако имах отговор, щях да бъда около масата за преговори с него", каза той.

Но даде да се разбере, че вярва, че "добрият мир не е мир, който ще бъде наложен на украинците от други."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм