Депутат от Демократическата партия на САЩ разкритикува помпозното тържество на президента Байдън в Белия дом, където 200 живи омари ще бъдат сервирани за гостите в четвъртък по време на държавна вечеря с френския президент Еманюел Макрон, предаде "Fox News".

Вечерта преди вечерята, на която се очаква гостите да се насладят на омари и хайвер, представителят Джаред Голдън, D-Maine, се обърна към Twitter, за да призове Байдън да се срещне с ловците на омари, чиито проблеми неговата администрация все още пренебрегва.

Традиции и концепция за единство: Коледните украси на „Даунинг стрийт“ и на Белия дом

„Ако Белият дом на Байдън може да приоритизира закупуването на 200 омара от Мейн за изискана вечеря, Байдън трябва да отдели време, за да се срещне с ловците на омари от Мейн и да обърне внимание на проблемите им, както обеща“, каза Голдън в туит.

Покана за вечеря в Белия дом, Getty Images

Вечерята в червено, бяло и синьо с Макрон, първата дама на Франция Брижит Макрон и други личности ще бъде първото държавно посещение, което Байдън разреши в Белия дом от 2021 г., тъй като други събития бяха отменени поради пандемията от Ковид-19.

Туитът на Голдън е последният му призив към Байдън да спази обещанията си да защити индустрията за отглеждане на омари в Мейн, особено на фона на нов спор със защитниците на китовете.

Байдън помилва две пуйки преди Деня на благодарността (снимки)

Депутатът от Мейн публикува изявление през октомври, в което се казва, че Байдън е нарушил обещанието си към ловците на омари от Мейн.

„През 2020 г., когато се кандидатира за президент, Байдън обеща - „Ще работя за защита на поминъка и безопасността на рибарската общност“ по отношение на ловците на омари. Той все още не е предприел нито едно действие, за да изпълни това обещание“, каза Голдън.

Поширан с масло омар от Мейн, американски хайвер от есетра, равиоло от деликатна тиква и сос от естрагон в Белия дом, Getty Images

Калот от говеждо месо, мармалад от шалот, тройно сварени картофи с масло и сметана от кресон са част от менюто в Белия дом, Getty Images

„Не можете да се съгласите да бъдете президент на работещите хора, докато същевременно наблюдавате унищожаването на цялата рибарска индустрия“, добави той. 

Макрон с опасения: Икономическите мерки на САЩ може „да фрагментират Запада“

Умолявам ви да признаете и да се противопоставите на тези предложени мерки за опазване на обикновените китове и да се срещнете с делегацията на Конгреса на Мейн, както и с лидерите на общността на омарите, за да намерите разумни решения, за да гарантирате, че риболовната индустрия на Мейн ще оцелее за поколенията."

Продължаващият дебат за омарите с природозащитници беше подтикнат от докладите, че индустрията за омарите в Мейн представлява заплаха за редките китове, които могат да се оплетат в риболовни съоръжения. 

Главният готвач Крис Комерфорд и главният сладкар Сузи Морисън представят ястията в менюто на държавната вечеря за президента на Франция в Белия дом, Getty Images

Заплитането в риболовни съоръжения е една от най-големите заплахи за местните видове китове, от които има само около 340 в света, казаха те.

Миналия месец Whole Foods обяви, че ще спре да предлага омари от Мейн в стотици свои магазини в цялата страна поради опасенията на еколозите.

“TheRealNews“: Байдън трябва да приеме, че САЩ не могат да сплашат Северна Корея

Политиците от Мейн, включително Голдън, губернаторът Джанет Милс, сенаторите Сюзън Колинс и Ангъс Кинг и конгресменът Чели Пингри, осъдиха решението.

Ние сме разочаровани от решението на Whole Foods и дълбоко разочаровани, че спирането на сертификата за устойчивост на индустрията за отглеждане на омари от Marine Stewardship Council продължава да вреди на поминъка на трудолюбивите мъже и жени по крайбрежието на Мейн“, се казва в изявлението.

Нормално изглеждащ омар до ярко оранжев омар, който беше уловен по време на риболов в дълбоководни каньони в залива на Мейн, 22 юли 2015 г., Getty Images

Преди спора индустрията за омари в Мейн отбеляза бум на успех през 2021 г., когато Министерството на морските ресурси обяви, че реколтата от омари е най-ценната в историята.

Виновни ли са САЩ за провалите в Европа?

„Изключителната стойност, спечелена миналата година от ловците на омари от Мейн, е ясно отражение на силното доверие на потребителите в марката за омари от Мейн и продуктите и хората, които представлява“, каза комисарят по морските ресурси на Мейн Патрик Келихер.

Той продължи: „Миналата година беше успешна, но предстоят много предизвикателства и е важно рибарите да останат ангажирани в дискусиите за управление, които ще се стремят да направят този запас устойчив за бъдещите поколения.“

Politico: Байдън продължава да игнорира Европа

Ден преди вечерята в Белия дом, първата дама Джил Байдън нарече вечерята „израз на гостоприемство и приятелство".

Много се радваме да ги приветстваме в Белия дом като първата двойка на нашия най-стар съюзник Франция“, каза тя.

„Дизайнът на тази вечеря е вдъхновен от споделените цветове на нашите знамена, червено, бяло и синьо, и нашите общи ценности свобода и демокрация, равенство и приятелство“, заяви Байдън. 

Трапезата в Белия дом, Getty Images

Наскоро Голдън спечели преизбиране в ключово състезание през 2022 г. срещу бившия републикански представител Брус Поликуин. Той също така победи републиканеца Дейл Крафтс през 2020 г. и за първи път встъпи в длъжност, като победи Поликуин, тогавашния титуляр, през 2018 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм