БЕРЛИН - В Европа е студено, икономиката се задъхва, а местните жители стават неспокойни. Има само един отговор: Вината е в Америка.

Посочването с пръст към другата страна на Атлантическия океан отдавна е любима тактика за отклоняване на вниманието на европейските политически елити, когато нещата на континента започнат да стават трудни, пишат от Politico.

Война на субсидии. Предстои ли търговски сблъсък между ЕС и САЩ

Независимо дали става дума за войната в Украйна (Вашингтон не трябваше да разширява НАТО), природните бедствия (твърде много американски джипове, които подхранват изменението на климата), или за упадъка на френския език като лингва франка (безкултурен Холивуд), Америка неизбежно е виновникът.

В най-новите тенденции от тази традиция европейските официални лица се опитват да обвинят алчните американци за сегашното състояние на континента, посочвайки, че САЩ изцяло се възползват от войната в Украйна.

"Факт е, че ако погледнете трезво, страната, която печели най-много от тази война, е САЩ, защото те продават повече газ и на по-високи цени, и защото продават повече оръжия", заявява високопоставен европейски служител пред репортер на Politico.

Трезвостта обаче не е качество, което спокойно може да се припише на анонимния обвинител.

Politico: Байдън продължава да игнорира Европа

Като оставим настрана факта, че Украйна щеше да се срине преди месеци, ако САЩ не се бяха намесили, прякото въздействие от продажба на газ и оръжия върху американската икономика, възлизаща на 26 трилиона долара, е капка в морето.

От една страна, САЩ изнасят по-малко от 10 % от производството си на природен газ. През 2021 г. стойността на този износ е била около 27 млрд. долара. Макар че европейците разбираемо са разстроени, че цените на природния газ при тях са четири пъти по-високи от тези в САЩ, никой не ги е задължавал да се поставят в такава зависимост от руския газ или да изключат перфектно функциониращите си атомни електроцентрали (всъщност, Вашингтон години наред им казваше да не го правят).  

Обвинението в предполагаемо военно облагодетелстване от оръжия е не по-малко голословно. От около 30-те милиарда долара военна помощ, която САЩ са предоставили досега на Украйна, по-голямата част от оборудването е дарено.

Евростат: Нараства делът на бедност в Европа

Докато американските производители на отбранителна техника могат да се възползват от по-силното търсене на оръжие сред съюзниците от НАТО, то и техните европейски партньори също трябва да се възползват от това.

И все пак в това се крие проблемът: европейските фирми би трябвало да се възползват толкова, колкото и американските, но не го правят. Основната причина е, че Европа не е инвестирала достатъчно в отбранителната си индустрия.

Неотдавнашното решение на Германия да закупи американски изтребители F-35, например, беше продиктувано от простия факт, че няма европейски алтернативи. Планът на Франция, Германия и Испания за разработване на "бъдеща бойна въздушна система" беше изработен през 2001 г., но все още не е стартирал в условията на постоянни вътрешни борби.

Политическата съпротива в няколко европейски държави срещу износа на оръжие допълнително спъна оръжейната индустрия в региона.

Нови 400 млн. долара от САЩ в подкрепа на Украйна

Да вземем за пример основния боен танк Leopard 2, произвеждан от германската компания Krauss-Maffei и смятан от мнозина за най-добрия в света. Въпреки тази репутация германците пропуснаха огромна възможност за сметка на Южна Корея, когато съюзникът на НАТО Полша наскоро поръча близо 1000 нови танка от азиатската държава. 

Основният проблем на Европа към момента, когато става въпрос за САЩ, е свързан с набор от зелени субсидии, въведени от администрацията на Байдън, които облагодетелстват американските компании.

Един от най-важните приоритети на френския президент Еманюел Макрон по време на държавното му посещение във Вашингтон тази седмица ще бъде да отслаби разпоредбите в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън - мащабна законодателна инициатива, обхващаща всичко - от климата до здравеопазването. Европейските официални лица го описват като превъплъщение на закона Смут-Хоули - пакет от тарифи във Вашингтон, въведен през 1930 г., който историците обвиняват за задълбочаването на Голямата депресия.  

Военната надпревара за Космоса между САЩ и Китай се задълбочава, смята американски генерал

Европейците се опасяват, че щедро субсидираното "Произведено в САЩ" ще подкопае тяхната промишленост и заплашват с търговска война.

Неудобната истина обаче е, че европейците изпитват затруднения да накарат собствените си компании да инвестират у дома, тъй като правителствата наблягат повече на субсидирането на битовите сметки за газ, отколкото на подпомагането на промишлеността в региона да преодолее кризата.  

"Европа не е конкурентоспособна по отношение на разходите в много области, особено когато става въпрос за разходите за електричество и газ", заяви Томас Шефер, който ръководи марката Volkswagen, в публикация в социалните мрежи. с нея той заклейми индустриалната политика на Европа.

"Ако не успеем бързо да намалим цените на енергията в Германия и Европа, то инвестициите в енергоемки производства или за нови заводи за акумулаторни клетки в Германия и в целия ЕС вече няма да са осъществими", каза той.

НАТО: Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор

И все пак, попитайте в правителството в Берлин какво наистина спъва германската икономика в наши дни и отговорът е ясен.

"САЩ провеждат мащабна индустриална политика с протекционистични тенденции", заяви Ларс Клингбайл, съпредседател на социалдемократите на германския канцлер Олаф Шолц, пред Die Welt миналата седмица. "Не би трябвало икономическата политика на САЩ да е насочена срещу нас, европейците."

Тъжната действителност е, че администрацията на Байдън вероятно дори не е взела предвид Европа, когато е взела решение за субсидиите.

Само този факт трябва да накара европейците да се замислят.

Проблемът не е в това, че Европа не е важна за САЩ, а по-скоро в това, че тя не е толкова важна, колкото европейците биха искали да вярват.

Що се отнася до иновациите, Европа е пустиня. Няма европейски Apple, Google или Tesla. Всъщност пазарната стойност на Tesla е четири пъти по-висока от цялата германска автомобилна индустрия.

Унгария ще подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО през 2023 г.

Въпреки политическите разногласия в Америка, страната никога не е била по-силна от гледна точка на военната си мощ и икономическия си потенциал.

Междувременно Европа стана по-зависима от САЩ, отколкото е била от времето на Студената война насам - обстоятелство, което подхранва както недоволството, така и играта на обвинения.

В Германия беше издадена книга със заглавие "Ами, време е да си тръгваме!". ("Ами" е немски жаргон за американците) се превърна в бестселър. Авторът е Оскар Лафонтен, бивш министър на финансите, който някога е ръководил социалдемократите, преди да скъса с партията.

"Трябва да се освободим от опеката на САЩ", пише Лафонтен, описвайки Америка като източник на повечето злини и твърди, че Европа трябва да проправи свой собствен път.

Съдейки по изминалия век, европейците биха постъпили разумно, ако го пренебрегнат и приемат, че само те самите са виновни за сегашното си неразположение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм