ЕС е в режим на извънредна ситуация и подготвя големи субсидии, за да предотврати унищожаването на европейската индустрия от американските конкуренти, съобщиха за Politico двама високопоставени служители на ЕС.

Работодатели във Великобритания с призив за по-свободни правила за миграция

Европа е изправена пред двойна преса от страна на САЩ. Ако не беше достатъчно, че цените на енергията изглежда ще останат трайно много по-високи от тези в САЩ, благодарение на руската война в Украйна, президентът на САЩ Джо Байдън в момента разгръща и проект за промишлени субсидии в размер на 369 млрд. долара в подкрепа на зелените индустрии съгласно Закона за намаляване на инфлацията.

Представителите на ЕС се опасяват, че сега предприятията ще бъдат изправени пред почти непреодолим натиск да пренасочат новите си инвестиции към САЩ, а не към Европа. Ръководителят на промишлеността на ЕС Тиери Бретон предупреждава, че новият пакет от субсидии на Байдън представлява "екзистенциално предизвикателство" за европейската икономика.

Икономист пред Дарик: Българското правителство помага дейно на Русия да заобиколи санкциите

Европейската комисия и страните, включително Франция и Германия, осъзнаха, че трябва да действат бързо, ако искат да предотвратят превръщането на континента в индустриална пустош. Според двамата високопоставени служители ЕС вече работи по спешна схема за насочване на средства към ключови високотехнологични отрасли.

Според двамата високопоставени служители предварителното решение, което се подготвя в Брюксел, е да се противодейства на американските субсидии със собствен фонд на ЕС. Това ще бъде "Европейски фонд за суверенитет", който вече беше споменат в речта за състоянието на Съюза на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен през септември, имащ за цел да подпомага предприятията да инвестират в Европа и да посрещнат високите екологични стандарти.

Отново се заговори за социална условност. Какво гласи новата ОСП?

Високопоставени служители заявиха, че ЕС трябва да действа изключително бързо, тъй като компаниите вече вземат решения къде да изградят бъдещите си заводи за всичко - от батерии и електрически автомобили до вятърни турбини и микрочипове.

Друга причина, поради която Брюксел трябва да реагира бързо, е да се избегне рискът отделни държави от ЕС да се справят сами с отпускането на спешни пари, предупредиха служителите. Хаотичната реакция срещу кризата с цените на газа, при която страните от ЕС реагираха с всевъзможни национални мерки за подпомагане, които заплашваха да подкопаят единния пазар, все още е болезнен проблем в Брюксел.

Пазарът на наеми в Лондон се превърна в „кошмар“. Ето защо

Европейският комисар Тиери Бретон е начело на групата, която бие тревога по въпроса. Според присъстващи на срещата с лидерите на промишлеността в ЕС в понеделник Бретон е отправил предупреждение за "екзистенциалното предизвикателство", което Законът за намаляване на инфлацията отправя към Европа. Бретон заяви, че сега е въпрос на изключителна спешност "да се обърне процесът на деиндустриализация".

Бретон повтори призивите на бизнес лидери от цяла Европа, които предупреждават за буря, която се задава за производителите. "Това е малко, като да се удавиш. Случва се тихо", заяви президентът на BusinessEurope Фредрик Першон.

Никола Стоянов: Безработицата запазва исторически ниски равнища

Законът за намаляване на инфлацията е особен проблем за страните от ЕС, произвеждащи автомобили, като Франция и Германия, тъй като насърчава потребителите да купуват американски автомобили, когато става въпрос за електрически превозни средства. Брюксел и столиците на ЕС смятат, че това подкопава световната свободна търговия, и искат да сключат споразумение, в което техните компании да могат да се възползват от същите предимства като в САЩ.

Тъй като дипломатическото решение изглежда малко вероятно, а Брюксел иска да избегне тотална търговска война, надпреварата със субсидии сега изглежда все по-вероятна.

Нов етап от енергийното обновяване на жилищния сграден фонд

За целта ще бъде от съществено значение да се осигури подкрепата на Германия и на по-либералните в икономическо отношение комисари като ръководителя на търговската комисия Валдис Домбровскис и ръководителя на Комисията по конкуренция Маргрете Вестагер.

На срещата на министрите на търговията на ЕС в петък Брюксел се надява да получи повече яснота от Берлин за това дали са готови да нарушат табуто върху субсидиите.

Франция отдавна призовава за противодействие срещу Вашингтон чрез вливане на държавни средства в европейската индустрия. Тази идея сега набира популярност и в Берлин, който традиционно е по-либерален в икономическо отношение.

Върховният съд на САЩ разреши осветяване на данъците на Тръмп

Във вторник германският министър на икономиката Роберт Хабек и френският му колега Бруно Льо Мер излязоха със съвместно изявление, в което призоваха за "индустриална политика на ЕС, която да даде възможност на нашите компании да просперират в глобалната конкуренция, особено чрез технологично лидерство", като добавиха, че "искаме да координираме отблизо европейския подход към предизвикателства, породени от Закона за намаляване на инфлацията на САЩ".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм