За Ребека Бласкез последните няколко седмици бяха „кошмар“, пише CNN.

Установена в Мадрид, но надяваща се да намери работа в Лондон преди да започне магистърската си степен, 22-годишната жена прекара месец в търсене онлайн на стая под наем в Лондон с бюджет от £900 ($1070). 

Как да изберем най-подходящия за нас кредит

Тя изпрати десетки съобщения до наемодатели и напускащи наематели за виртуални огледи, само за да открие, че всички стаи вече са заети.

Изпратих над 100 съобщения по различни обяви и имах отговор само на 30 съобщения“, каза тя пред CNN Business.

Наематели, агенти по недвижими имоти и специалисти по търсене на имоти описаха пред CNN Business бясната борба за жилища под наем от пролетта, когато студенти и работници се стекоха обратно в града след пандемията.

Вече няма пречка за продажба на общинските жилища в София от страна на районните администрации

Този скок в търсенето се сблъска с рязък спад в предлагането. Данните от Rightmove, онлайн портал за имоти, показват, че броят на наличните наеми в Лондон е намалял с почти една четвърт между юли и септември спрямо същия период на 2021 г. В резултат на това цените скочиха до най-високите си стойности за всички времена.

Средният месечен наем, включително сметките, за стая в обща къща или апартамент достигна £933 ($1109) през октомври, което е със 17% повече от преди пандемията, според данни от SpareRoom, най-големият сайт за търсене на съквартиранти в страната.

Какво представлява правилото за 1% в недвижимите имоти?

Бласкес каза, че търсенето на апартаменти тази есен е далеч от опита й през септември 2020 г., когато за последен път е наела в града. Тя се установи на място по-рано този месец, но плаща близо £300 ($357) повече за стая с подобен размер на по-малко желано място.

Наех го без да видя видео или нещо подобно, защото бях отчаяна“, каза тя.

"Няма масто за колебания"

Мат Хътчинсън, директор по комуникациите в SpareRoom, каза пред CNN Business, че столицата е видяла „огромен приток“ на студенти, млади хора и чуждестранни работници през последните месеци.

Имотният пазар в Ню Йорк напомня на 2008 г. по един ключов показател

Никога не сме виждали пазара такъв, какъвто е сега“, каза Хътчинсън.

Въпреки че търсенето леко спадна от септември, то все още е по-високо от средния летен пик, когато пазарът обикновено е най-натоварен.

Ако някой е пуснал обява за стая през последните няколко месеца, има вероятност да получи стотици отговори“, каза Хътчинсън. 

Наемателите в Обединеното кралство трябва да положат невероятни усилия, за да си осигурят стая.

С колко поскъпнаха жилищата и наемите в ЕС за последните 12 години?

В проучване на SpareRoom сред наематели в Обединеното кралство през септември става ясно, че наемателите плащат наем за няколко месеца предварително, докато друга част от тях споделят, че трябва да наддават над исканата цена, за да си осигурят стаята.

Почти половината казаха, че трябва да решат по време на оглед дали да вземат помещението. 

Грег Маклафлин каза пред CNN Business, че когато е започнал своето „изтощително“ шестседмично търсене на стая в началото на октомври, често е притискан да плати депозит, еквивалентен на осемседмичен наем – двойно повече от типичните четири седмици.

Имотите в България поскъпват с по-бързи темпове от средните за ЕС

Маклафлин, който работи за обмен на криптовалута, каза, че „рядко получава обратна връзка“ в SpareRoom, въпреки че плаща £ 11 ($13) седмичен абонамент, за да може да отговаря на обяви в рамките на седем дни след публикуването им.

В крайна сметка той нае стая в къща с пет спални в южен Лондон за £950 ($1130), въпреки че наемодателят предупреди, че наемът вероятно ще се увеличи. 

Всеки е на ръба, търсейки квартира. Не можете да се колебаете на този пазар“, каза той.

Цените на имотите продължават да растат, но с по-слаби темпове

Криза в предлагането

Проблемът е елементарен. Има твърде много наематели, които преследват твърде малко налични жилища.

Джереми Лийф, основател на Jeremy Leaf & Co, агенция за недвижими имоти в северен Лондон, каза пред CNN Business, че броят на имотите, рекламирани на неговия сайт, е намалял с цели 40% в сравнение с ноември миналата година.

Наемодателите напускат пазара на наеми, тъй като той става все по-малко печеливш.

От 2016 г. правителството на Обединеното кралство увеличи данъците върху покупките на втори дом и намали размера на данъка, който наемодателите могат да поискат обратно върху своите ипотечни плащания.

Задава ли се нова глобална жилищна криза?

Много наемодатели също се притесняват, че скоро ще стане много трудно да се изгонят "трудни" наематели - включително тези, които може да са закъснели с наема си, да са причинили щети, или да са малтретирали своите съквартиранти, ако правителството приеме проектозакони, които забраняват изгонванията „без вина“. Наемодателите могат да изгонят наематели по друг процес, но това често отнема много повече време и може да включва съдебно заседание. Очаква се парламентът да гласува новото законодателство преди края на годината.

Добавете към това спираловидната инфлация и отдаването под наем на имоти вече не е толкова доходоносно, колкото беше преди.

Къде имотните пазари са стабилни и къде се отчита спад?

Цената на основния ремонт и цената на материалите за него е скочила до небето. Все по-често наемодателите напускат пазара, защото просто не могат да си позволят да го направят“, каза Хътчинсън от SpareRoom.

Някои наемодатели дори са решили да продадат, възползвайки се от скока на цените на имотите тази година, каза Амелия Грийн, директор в агенцията за недвижими имоти Savills, пред CNN Business. Средната търсена цена в столицата се е повишила с 5% досега тази година, според Rightmove.

Спад на продажбите на жилища в САЩ в осми пореден месец

Влошаването на кризата в предлагането тази година, каза Лийф, е че повече наематели решават да останат и да подновят настоящите си наеми срещу по-малко увеличение на наема, отколкото биха платили другаде.

Рязкото увеличение на лихвените проценти по ипотечните кредити също задържа амбициозните купувачи за първи път да останат на пазара за наеми, като допълнително намалява количеството налични оферти.

„Безпрецедентни“ цени

Цените на наемите в Лондон може да са се охладили малко след тяхното „доста безпрецедентно“ покачване през лятото, каза Лийф, но хроничният недостиг на предлагане в града означава, че предстоят допълнителни повишения.

Изгодна сделка? На имотния пазар в София винаги ще има такива

Натискът за повишаване на наемите ще се увеличи“, каза той.

Средният месечен наем за апартамент с две спални е бил £2226 ($2646) миналия месец, показват данните на Rightmove. Това е с 19% повече от февруари 2020 г., преди пандемията да доведе до изселване на работници от столицата.

Savills очаква средният наем в Лондон за всички видове имоти да скочи с още 5,5% през следващата година.

Тези, които плащат по-малко, трябва да правят големи компромиси.

Кои са градовете у нас с най-поскъпнали имоти?

Сали Винс, която работи в търговски имоти, каза пред CNN Business, че след „много стресиращо“ търсене на стаята, в която живее в момента за £700 ($832), тя е взела най-доброто, което е могла да получи.

Плащам по-малко наем, но трябваше да правя много компромиси с това с колко хора живея, наличните удобства и цялостното състояние на апартамента“, каза тя.

Винс сравнява търсенето си с предишното си търсене на апартаменти през 2019 г. Тогава около половината от хората, отдаващи стаи, биха отговорили на запитванията й, но тази година тя получи само три отговора за 50-те заявки, които изпрати.

Имотите по света с най-силен ръст от 2004 г. насам

Сега имам постоянна работа, знам как става и познавам много хора в Лондон и въпреки това този път беше много, много по-трудно“, каза тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм