Великобритания трябва да създаде програма за временни работни визи, за да стимулира икономическия растеж и да разреши спора с Европейския съюз относно търговските правила в Северна Ирландия, заяви една от водещите бизнес организации в страната, предаде Ройтерс, съобщават от БГНЕС.

Брекзит: Все повече британци смятат, че това е било грешка

"Нямаме достатъчно британци за свободните работни места, които съществуват, и при всички случаи има несъответствие в уменията", заяви генералният директор на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) Тони Данкър преди годишната конференция на организацията.

"Нека имаме икономическа миграция в области, в които скоро няма да намерим необходимите хора и умения у дома. В замяна на това нека направим тези визи срочни", каза Данкър.

Какви са предизвикателствата пред Риши Сунак?

Премиерът Риши Сунак трябва да говори пред конференцията CBI по-късно, но неговият министър по имиграцията Робърт Дженрик заяви, че целта на правителството остава да намали броя на чужденците, пристигащи във Великобритания.

"Като цяло амбицията ни е да намалим нетната миграция. Смятаме, че това е, което иска британската общественост. Това беше една от движещите сили при гласуването за напускане на Европейския съюз през 2016 г.", каза Джерик пред Sky News.

Явор Сидеров пред Дарик: Сунак има индийски произход, но той е британец

Броят на мигрантите от ЕС във Великобритания рязко намаля след референдума и въвеждането през 2021 г. на визови правила.

Въпреки че броят на мигрантите от страни извън ЕС се е увеличил, за да запълни недостига, предприятията твърдят, че системата за работни визи е по-малко гъвкава от предишната система за свободно движение, разрешена за гражданите на ЕС, и им пречи да наемат нископлатени работници.

Данкър също така призова правителството да разреши спора с ЕС относно начина, по който правилата на блока следва да се прилагат в Северна Ирландия, което накара ЕС да преустанови сътрудничеството в области като научните изследвания.

Първи спад на инфлацията у нас от януари 2021 г. насам

"Казвам на брекзитърите, че най-добрият гарант за Брекзит е икономика, която се развива. Най-големият риск за нея е тази, която не го прави", каза Данкър.

Въпреки забавящата се икономика Великобритания е изправена пред недостиг на работна ръка, което, както се опасява Английската централна банка, ще изостри най-високата инфлация от повече от 40 години насам.

Ройтерс: Влизането на България в еврозоната е застрашено от изборна безизходица

Миналата седмица британският орган за наблюдение на бюджета заяви, че страната вероятно вече е в рецесия, като даде приглушена средносрочна прогноза за растежа, която показва по-голяма зависимост от имиграцията за увеличаване на производството, отколкото прогнозираше по-рано тази година

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм