Бързият напредък на Китай във военно отношение все повече заплашва превъзходството на САЩ в Космоса, каза днес Нина Армано, която командва космическото подразделение на американската армия, съобщи БТА, като се позовава на Ройтерс.

Война на субсидии. Предстои ли търговски сблъсък между ЕС и САЩ

Генерал Армано заяви, че Китай е постигнал значителен напредък в космическите технологии, включително в сфери като сателитните комуникации и космическите кораби за многократна употреба, което позволява на страните бързо да повишават нивото на космическите си програми.

"Мисля, че е напълно възможно те да ни настигнат и задминат, разбира се", каза тя на събитие в Сидни, ръководено от Австралийския институт за стратегическа политика, отчасти финансиран от правителствата на САЩ и Австралия. Според нея "постигнатият от тях напредък е изумителен, изумително бърз".

Обтегнати отношения: Байдън иска да уточни „червените линии“ със Си Дзинпин

В исторически план Китай изостава в космическата надпревара, в която водеща роля имат САЩ и Русия. През последните години обаче Пекин постигна значителен напредък, който тревожи Вашингтон и други западни правителства.

Ръководителят на китайската програма за изследване на Луната Е Пейцзян сравни Луната и Марс с оспорваните острови в Южнокитайско море, към които Пекин има претенции. Китай също така разработва експериментални технологии, насочени към проучване на астероиди и малки планети, богати на природни ресурси.

Байдън е обсъдил Тайван със Си в опит да избегне „конфликт“

"Китай е единствената страна, която възнамерява да промени международния ред и същевременно във все по-голяма степен разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила за постигането на тази цел", заяви Армано.

По думите й Китай, наред с Русия, извършва "безразсъдни" ракетни опити, създаващи опасно количество космически отломки през последните години.

"Тези пространства с отломки заплашиха всичките ни системи в космоса, а тези системи са жизненоважни за сигурността, икономическите и научните интереси на всички държави", каза тя.

С риск да бъде “изолиран” от Европа: Шолц на визита в Пекин

Космическото подразделение на американската армия беше създадено през 2019 г., отчасти като опит за противодействие на нарастващите възможности на Китай. Утре се предвижда космическите сили на САЩ да изпратят трима астронавти в своя нова космическа станция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм